Münih rehberi hazırlamamın artık zamanı gelmişti değil mi 🙂 Bu rehber tahmin edeceğiniz üzere sürekli yenileniyor ve güncelleniyor olacak. Malum artık ana “üssüm” Münih olduğundan “dışarda gezmediğim” zamanlarda Münih’i daha detaylı keşfediyor ve sizlerle paylaşıyor olacağım.
Açıkçası buraya gelmeden önce biraz ön yargım vardı. Ne kadar da olsa İstanbul’dan sonra daralır mıyım acaba diye düşünmüştüm. Ama şimdilik böyle bir durum olmadığını hatta tersine Münih’in beklediğimden çok daha büyük ve renkli, aynı İstanbul gibi semtlerine göre farklı kimlikleri olduğunu görmekten memnun olduğumu söyleyebilirim. Gerçekten de Münih güzel bir şehirmiş.
Zamanla burada ana başlıklarıyla değindiğim bölge ve turistik yerlerin detaylarını da eklemiş olacağım. Hatta bir kaçınınki ekli bile. Münih ile ilgili her şeyi “Münih” kategorisi içinden de arayıp erişebilirsiniz.
Ee hadi o zaman Münih rehberi için azar azar ortaya şeklinde önce her zamanki gibi özetimizi sonra da yapılacaklar listemizi dökelim!
Önce özet bilgiler;
Ulaşım: THY, Pegasus, Onur Air, Luftansa başta olmak üzere İstanbul’dan her gün farklı saatlerde seferler var. Hatta direk İzmir veya Bodrum’dan da gidebilirsiniz. Promosyonlu biletler gidiş dönüş 120 euroya kadar düşse de ben genelde 150 euro ya da 450 tl civarı görünce uygundur diyorum.
Münih Havaalanı ulaşım: Direk S-bahn yani Münih metrosuna biniyorsunuz. En kolay yol budur. Buradan merkeze 11.2 (10.8 ) euro tutacak biletinizi binmeden almayı unutmayın. Münih’te toplu taşımalarda bilet okuttuğunuz bir yapı yok ancak rastgele kontroller oluyor ve denk gelirseniz cezası 60 euro. Şahsen ben iki kez denk geldim biri havaalanına giderkendi. Merkeze kadar yaklaşık 30-35 dakikalık bir yolculuk süresi var. S1 ya da S8’e bineceksiniz. Bir de özellikle havaalanına doğru giderken S1’e binmişseniz şuna dikkat edin, trenin en arka kısmına binin çünkü tren iki parçadan oluşuyor, havaalanına gelmeden birkaç durak önce öndeki parça başka tarafa gidiyor sadece arka parça yani 2. Kısım havaalanına gidiyor. Almanca ve İngilizce anons ediyorlar ama emin değilseniz bavullu insanların olduğu kısma oturun ve onları takip edin 🙂
Münih resmi toplu ulaşım sisteminden havaalanı bilet fiyatlarının son halini şuradan öğrenebilirsiniz.
Vize: Schengen vizesi.
Yeme İçme: Tahmin edersiniz ki bu kısmı sosis ve pretzel ile açıyoruz 🙂 Özellikle beyaz sosis. Yerel yemek denemek isteyenler için käsespätzle (makarna-peynir) öneriyorum, diğer yerel yemeklerin çoğu et ağırlıklı ve genelde domuz veya geyik eti kullanılıyor. Ama dana eti de baya yaygın, tahmin edeceğiniz üzere adım başı döner ve pideci de bulabiliyorsunuz 🙂 (ek not dana eti istemek için “rindfleisch” deyin, direk Türkçe okuyun bunu, domuz eti ise “schweinfleisch” menüde görürseniz bilginize…).
Domuz eti yiyenler yerel yemek olarak Schweinshaxe önerebilirim.(domuzun eklem yerinden yapılıyor diyeyim yani domuz yeseniz bile bu gene ayrı bişi! Ama çok seveni var)
İçecek olarak tabii ki bira! Yanına da obazda (peynirden yapılma Bavyera mezesi) söylemeyi unutmayın! Ama inanılmaz çeşitli bu konuya da ayrıca gireceğim. Ek olarak alkol kullanmayanlara da önerebileceğim gazlı elma suyu diyebileceğimi Apfelschon ve Spezi’yi seviyorlar. Spezi dediğim kola ve fanta karışımı, kötü değil ama bu kadar popüler olması bana garip geldi. Marketlerde bildiğin marka marka şişe şişe satılıyor!
Gezilecek yerler: Marienplatz, Odeonplatz, Frauenkirche, İngiliz Bahçesi, Viktaulianmarkt, Olympia Park, BMW Müzesi, Nymphenburg Saray, Hofbraeuhaus, Deutsche Müzesi, ve herhangi bir Bira bahçesine (Biergarden) uğramadan dönmeyiniz! (Detayları için bkn Münih gezilecek yerler)
Bir de bunlar dışında eğer ilgilenen varsa Münih’e yakın Dachau toplama kampı var.
Fiyatlar: Münih Almanya’nın en pahalı şehirlerinden olarak bilinir ve evet göreceli olarak pahalıdır. Tabii bir de Euro- Try dönüşümü devreye girince onun da etkisi oluyor. Özellikle merkezi bir kalacak yer bakıyorsanız en büyük masrafınız bu olacaktır. Genel olarak gezilecek yerler çoğu ücretsiz ama müzeler ve saraylar ücretli. Müzeler pazar günü 1 euro olduğundan müze gezme planınız varsa mümkünse o güne denk getirin. Münih rehberi en ilgi çekici kısmına biraz daha detay vereyim tabii ki.
Yeme içme fiyatları olarak da örneğin ekmek arası sosis fiyatı 2,5-4 euro arası, bira 3-4 euro arası, cafelerde kahve 2,5-3 euro arası, kekler 3-5 euro arası, ortalama bir restoranda ana yemekler 8-15 euro arası diye düşünebilirsiniz. 6’lı avakodu suşi de genelde 3-4 euro 🙂
Gelelim Münih rehberi genel bilgilere. Münih gerçekten görüntü olarak estetik bir şehir. İlk dikkatiniz çekecek şeylerden biri de şehirde gökdelen misali yüksek binalar olmaması olacaktır. Çünkü 2. Dünya Savaşı sonrası şehir yeniden yapılanma sürecine girerken eski stil yenilenme olsun, savaş öncesi hali gibi restore edelim anlayışıyla devam etmişler. (Misal Frankfurt biz baştan yapalım deyip gökdelen siluetli bir şehir olmuş)
Tabii bir de Münih’in Bavyera bölgesinin başkenti olma gibi bir özelliği var ki bilmeyenler için Bavyera eskiden Almanya’dan bağımsız bir bölgeymiş ve gerek şive farklılıkları gerek yöresel diğer farklılıklarla beraber Almanyalı değil Bavyeralı, Almanca değil Bavyeraca konuşuyorsun esprisi çok sık yapılır. Bu arada Alman yöresel kıyafeti deyince aklınıza gelen erkeklerde kısa pantolon, tüylü şapka kadınlarda göğüs dekolteli güzel fırfırlı gömlekli elbiseler aslında Almanya değil Bavyera yöresi kıyafetleridir 🙂
Şehirde bisiklet kullanımı ve haliyle bisiklet yolları çok yaygın. İnsan bizim ülkemizde de olsa diye özeniyor. Ama özellikle karşıdan karşıya geçerken ve yürürken bisiklet yoluna dikkat edin hızlı geliyorlar ve normalde ordan yürümemeniz gerektiğinden yolu tıkarsanız kötü bakışlara mahal verebilirsiniz.
Hediyelik eşya olarak en çok buranın ünlü futbol takımı FC Bayern Munich ile ilgili formadır, topdur ıvır zıvırdırı ile bira bardakları ve guguk saatleri tercih ediliyor.
Tabii Münih rehberi demişken October Fest olayına girmesek olmaz. Çünkü nüfusu 1,5 milyon olan bir şehrin yılda 7 milyon ziyaretçi aldığı, değil Avrupa’nın dünyanın en büyük festivallerinden biri olan Octoberfest’i tabii ki daha detaylı ele almak lazım. Özetle buna katılma planınız varsa bilet ve kalacak yer rezervasyonlarını mümkün olan en erken zamanda yapın, fiyatlar uçuyor, mümkünse hafta içi gidin çünkü yeterince kalabalık olacak! Diğer türlü gerçekten sabah 7’de gidip sıraya girmezseniz ya da para verip yer ayırttırmazsanız 12.000 kişilik çadırlarda ayakta duracak yer bile olmadığından içeri giremeyebiliyorsunuz! Biralar litre ile satılıyor genelde 10.5 euro civarı. Büyük bir üreticilerinin çadırları var ve inanın hepsi dolu oluyor. Detaylar bir sonraki Octoberfest gelmeden gezielcinizde 😉
O değil de her seferinde özet deyip sonra böyle uzun uzun yazıyorum ya aferin bana!
Neyse gelelim Münih’in gezilecek yerleri detaylarına,
Öncelikle genelde merkezi bölgelerde çoğu yere yürüyerek gidebilirsiniz bunu belirteyim. Havaalanı gidiş-gelişleri hariç toplu taşımaya bir tek merkezden OlympiaPark’a, Nymphenburg Sarayı’na ya da müzelere giderken ihtiyaç duyacağınızı düşünüyorum. Bir de bilet alırken, günlük, 3 günlük ve haftalık da alabilirsiniz. Ve en az iki kişiyseniz grup biletlerinden alın, bu biletler 5 kişiye kadar kullanılabildiğinden 2 kişiden az para ödeyerek performans/değer çıtasını yükseltebilirsiniz.
Neyse bak yine lafa tuttunuz beni hadi geçiyoruz Münih gezilecek yerler liste detaylarına…
Pek tabii her zamanki gibi yorumlardan sorularınız varsa sorabilir veya bu Münih rehberi için önerilerde bulunabilirsiniz!