Belgrad Türklerin en popular yurt dışı tatil lokasyonlarından. Hem Avrupa olsun hem vizesiz olsun hem de ucuz olsun diyenler Belgrad’ı tercih etmeye devam ediyor. Hal böyleyken size Belgrad gezilecek yerler nereler, Belgrad’da ne yenir, Belgrad gece hayatı süper diyolar doğru mudur şeklinde tüm sorularınıza yanıt bulacağınız herşeyi içeren bir Belgrad rehberi hazırlamak Türk gezi bloggerı boynumun borcudur! 🙂
Her zamanki gibi önce özet, sonra isteyenler Belgrad rehberi detaylarına dalabilir!
Ulaşım: Belgrad’a bir çok havayolu şirketinden uygun fiyatlı biletler bulmanız mümkün. Özellikle Pegasus ve THY kampanyalarını takip edin, vizesiz olduğu için tarih kısıtı olmadan rahatça plan yapabilirsiniz. 2015’te gidiş dönüş fiyatlar 250-350 TL arasına rahatlıkla bulunabiliyordu. Saray Bosna’dan Belgrad’a otobüs yoluyla gelmek isteyenler ise linke tıklasın o ayrı bir şeydi 🙂
Havaalanı Transfer: Şehirde her yerde exchange ofisler (döviz değişim büroları) var, o yüzden havaalanından geldiyseniz orada çok para bozdurmanıza gerek yok. Açıkcası taksiler çok pahalı değil, hele bir kaç kişiyseniz taksiyle merkeze ulaşımı tavsiye ederim. Genelde havaalanı-merkez arası 1500-1800 arası tutması lazım. Yani yaklaşık 10 euro civarı. Diğer türlü minibus ve otobüs alternatifleri var.
Vize: Türklere vize yok 😀 Bu yüzden de özellikle popüler tatil zamanlarında çevrenizde sıkça Türkçe duyabilirsiniz!
Yemek: Tam bir kırmızı et cenneti. Özellikle not etmeniz gereken yemekler Cevapcici (tekirdağ köfte gibi), Karadordeva (karajorjeva diye de geçiyor) , Pljeskavica, Sopska Salatası. Tatlı olarak Krempita var ama krempitadan çok bir şey beklemeyin! Yerel içkilerinden demek isterseniz de sljivovica ya da rakija deyin onlar anlar 🙂 Belgrad mekan önerileri Belgrad’da ne yenir kısmında.
Görülecek: Kalemegdan (Kale Meydanı), Nikola Tesla Müzesi, Zemun (eski şehir), Garos Kulesi, Knez Mihajlova Caddesi, Skadarlija Sokağı, St Sava Kilisesi. Detaylar için Belgrad gezilecek yerler
Kalacak yer: Kalma olarak da ucuza güzel yerler bulabiliyorsunuz. Biz 4 kişi çok merkezi bir yerde ev tutalım dedik. Kişi başı günlük 9 euroya geldi! Yani evin günlük kirası 36 euro civarındaydı. Üstelik içerde 5 tek kişilik yatak ve aşağı katta bir de kanepe vardı yani istesek bu fiyata 6 kişi de kalabilirdik. (günlük kişi başı 6 euro olurdu). Bina dışardan baya eski görünüyor ama içi iyiydi. Bizim zaten sadece uyumaya gittiğimiz bir yer olarak beklentimizi fazlasıyla karşıladı. Üstelik isteseniz full mutfağı da vardı. Kaldığımız yer: Apartments Skadarlija.
Fiyatlar: Avrupa’nın en uygun yerlerinden, özellikle yeme-içme fiyatları oldukça makul. Taksiler de uygun fiyatlı. 1 tl yaklaşık 35-40 Sırp dinarı yapıyor. Yani 100 sırp dinarı 2,6 tlye geliyor gibi düşünebilirsiniz.(2016-04)
Örnek fiyatlar, kahve 150-300 dinar, Tesla müze giriş 500 dinar, Garos kule giriş 200 dinar, 4 ana et yemeği + 3 salata + 3 bira + 1 kola=4500 dinar( yani 117 tl ;)).
Evet özetten sonra gelelim Belgrad rehberi genel bilgilere.
Belgrad genel olarak biraz az gelişmiş bir Avrupa şehri havası veriyor. Maalesef 90lı yıllardaki savaşın gelişmesini yavaşlattığını görüyorsunuz. O yüzden Belgrad’da bir 10-20 yıl öncesinin havasını hissetmeniz mümkün. Turistik açıdan, mimari ve kültürel eser olarak şehri bir kaç günde gezebiliyorsunuz. O yüzden hafta sonu kaçamağı olarak da fiyat/performans olarak da çok iyi bir seçenek.
Zaten buraya bir kere geldikten sonra Belgrad’ın yeme-içme ve eğlence anlamında size ucuz ve güzel alternatifler sunduğunu görünce, siz de bir çok Türk turist gibi tekrar tekrar gelerek kendiniz Belgrad rehberi yazacak kıvama gelmeniz de olası. 😀
Şahsen ben de tekrar gitmeyi düşünüyorum. Ve inanın bunu bir Pazar sabahı, kargaların kahvaltıyı bırak henüz uyanmadığı saatte, uyuklar moddayken Saray Bosna’dan Belgrad’a otobüs yolculuğumun bence “ani” bitişi ile bir anda kendimi soğuk Belgrad sokaklarında bularak Belgrad ile ilişkimin başlamış olmasına rağmen diyorum! Sabahın 6sı civarı indiğimizde, hem de pazar günü olduğu için etrafta kimseyi bulamayız, açık cafe bulsak da başımızı soksak derken baya açık yer ve döviz bürosu bulmamız ile beni şaşırttı Belgrad. Biraz oyalanıp, (biraz derken 2-3 saat :D) sonra otelimize gidip çantaları bıraktık ve asıl gezimize başladık.
Belgrad’da turistler kalacak yer olarak, benim de yaptığım gibi, genelde Kalemegdan, Knez Mihajlova ve Skadarlija arasını tercih ediyorlar. Zaten bu yerler birbirlerine yürüyerek de yakın. O yüzden Belgrad’ı yaya olarak rahatlıkla gezebilirsiniz. Ama nehrin diğer yakasına geçerken ve özellikle havaalanı gidiş-gelişleri için bir araç kullanmanız gerekli.
Şehir içi ulaşım olarak tramwaylar çok yaygın ve ucuz. Taksiler de aynı şekilde ucuz. Ben genelde taksi kullandım. Hatta size direk bir taksi şirketi adı da vereyim. Çağrı merkezini arayıp İngilizce konuşarak da çağırabileceğiniz ucuz taksi için direk Pink Taxi’yi kullanabilirsiniz.
Belgrad içinden nehir geçen şehirlerden o yüzden az önce yaka değiştirirken dedim. 🙂 Haliyle hangi yakada olduğunuza göre atraksiyonlar değişiyor. Tabii bu havalar iyiyken gittiğinizde nehir turu yapmayı da unutmayın demek! Belgrad gezilecek yerler kısmında hangi yakada olduğunuza göre görülecek yerler sıralı.
Sırplar misafirperverlikleriyle övünürler ve genelde bizim karşılaştığımız Sırplar’da bize sıcak kanlı ve yardımcı davrandı. Türklere karşı genel bakış açıları pozitif izlenimi edindim.
Belgrad’da gittiğim yerlerde çalınan eski müzikler olsun, kapalı mekanlarda sigara içiliyor oluşu olsun, eski görünümlü binalar olsun kendimi bir 15-20 yıl geriye gitmiş hissediyorsunuz gerçekten de! Gerçi bunu duymuştum daha önce 90lara benziyor diye de, yine de kendin görmek bir başka!
Bir de yine genel bilgi olarak baya uzun boylular!
Evet genel bilgiler kısmımız tamam, şimdi Belgrad rehberi detay kısımlara geçiyoruz!
2 comments
Belgrad’a gideli üç sene olmuş. Keşke bir fırsat çıksa da yine gitsem diye düşünüyorum uzun zamandır. Keyifli anılar bırakmıştı bende. Belgrad’a gidenler bence bir gün fazladan izin alıp 1,5 saat uzaklıktaki NoviSad’ı da görmeli mutlaka. Eline sağlık Elçin, keyifli bir yazı olmuş. Ben hala yazıcam :))
Teşekkürler Kadir! Valla normalde ben de geriden gelerek yazıyorum, ama bu sefer 1 ay sonra yazarak kendime göre bir rekor kırdım 😀 Belgrad’a yolum tekrar düşer diye umuyorum, o zaman sen öneriyorsan NoviSad’ı da ekliycem mutlaka rotama 😉