Anemas Cafe’nin daveti ile Türkiye Gezginler Kulubü yönetim kurulu toplantısını burada yapalım dedik, iyi ki de dedik çünkü burayla ilgili çok güzel şeyler öğrendim hemen aktarmam lazım!
Anemas Cafe, aslında bir çok tarihi ve kültürel eserin yakınlarında bulunduğu ama uzun süre ihmal edilen bölgelerden birinde yer alıyor. Ayvansaray’da tam Anemas Zindanları’nın yanında, Haliç’e güney kıyısında tepeden bakan bir manzarası var.
Bu manzarada neler yok ki! Restorasyonu daha yeni biten ve ziyarete açılan Mimar Sinan’ın ilk eserlerinden sayılan Ayvansaray Kazaasker Ivaz Efendi Camii (1585 yılında adını aldığı kişi tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmış ama genelde Mimar Sinan eserlerini anlatan tezkerelerde ismini göremezsiniz), cafenin adını aldığı Anemas Zindanları (maalesef restorasyonu henüz devam ediyor o yüzden ziyarete açık değil), hemen onun yanında bilimum tarihi Cüneyt Arkın filmlerinin çekildiği surlar ve güney cepheden Haliç manzarası…
Mekan da iç ve dış alanlar oldukça geniş, o yüzden iyi havalarda teras manzarası, kapalı havalarda iç dekor ile keyfinize devam edebiliyorsunuz. Mekanın sahibi ve yöneticileri on parmağında on marifet insanlar. Zaten ikisi de hobilerinden yola çıkarak keyifle yaptıkları için burayı, bu severek yapılan işin samimiyetini siz de hissediyorsunuz.
Öncelikle buranın café kısmında daha sonra butik otel kısmından bahsedeceğim!
Mekan sahibi Prof. Dr. Seçkin Dindar, insan sevgisi ve yardımcı olmak odaklı bir insan. Böyle olunca İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türk Endodonti Derneği Başkanlığı şeklindeki profesyonel yaşam portresinin yanına, insanlara hizmeti hastahane dışına da taşımış. Yıkılmak üzere olan bir binayı ve çevresini restore ederek çok güzel bir tesise dönüştürmüş.
Cafe’nin mutfağı ve yönetimi Giray Karanlık’a emanet! Giray Karanlık’da yine yazar, gazateci, televizyoncu, senaristlik şeklinde, TV kanalları program müdürlüğünden yayın yönetmenliğine çok dolu bir profesyonel hayata sahip. Onun da özellikle yemek yapma ve yemek kültürüne duyduğu ilgiden yararlanmak Anemas Café’ya nasip olmuş. Gastro 2000 (mutfak kültürü) dergisinin de bir ara yayın kurulu üyeliği, editor ve yazarları arasında bulunan Giray bey’in mutfak bilgisi halk sofrasından saray sofrasına çok geniş. Ama özellikle onun için zeytinyağlıların yeri ayrı! Burada kullanılan zeytinyağı özel olarak Mersin’den getirtiliyor hatta bazen Giray bey bizzat sıkım işlemi için de yerinde bulunup öyle temin ediyor. Zaten Giray bey’in zeytinyağlıları sadece Türkiye sınırları ile kısıtlı değil örneğin bir pirinçli kabak vardı mesela, Yunanistan’ın Kavala bölgesinin bir yemeğiymiş! (Portakallı kerevizin nereden olduğunu da sorsaydım keşke!) Bir de benim cafelerde sevdiğim bir özellik, menu değişken, çünkü o mevsimin ürünleriyle yemekler sunulmaya çalışılıyor, mümkün olduğunca yerinden, yerel olarak temin edilmeye çalışılıyor. Yine bir başka güzel imkan, buraya bir grupla gelecekseniz mesela önceden görüşüp grubunuza göre özel bir menu de planlanabiliyor. Yine de klasik menüsünde neler var diye merak edenler, websitelerine bakabilir…
Ama Anemas Café deyince buranın bir de butik otel kısmından mutlaka bahsetmek gerek, Aslında ilk plan daha çok turistlere yönelik bir yer yapmakmış ama şu an çoğunluk Erasmus öğrencilerinin kaldığı çok uluslu bir yere dönüşmüş! Ee nasıl dönüşmesin, burada yazın 150 kişilik uluslararası şarkı yarışmalarının yapıldığı öğrencilere açık avlusu mu dersin, seramik, tablo ve heykel sergi yeri de olan isteyenin her türlü yemeği yapabildiği mutfak alanı mı dersin yukarıda manzarası ve yine kahve yapabilecek yerleri ile terası mı dersin, istenildiği zaman çamaşır yıkamak için makineler kısmı mı dersin, her şey var! Böyle bir yerin bir de su, elektrik, doğal gaz, internet vs dahil aylık fiyatların 650 tl den başladığını düşünün! Anlayacağınız çok kar amaçlı bir yer değil, demiştim ya biraz topluma geri vermek, biraz elinden geliyorsa yardımcı olmak şeklinde bir işletme. Zaten Seçkin bey sadece kendi binasını değil civar binaların da ufak tefek restorasyonlarına destek oluyor, bu çevreyi giderek daha da güzelleştiriyor.
Bu arada butik otel kısmında balayı odaları bile mevcut (tabii daha yüksek fiyatlara), o yüzden normal turist misafirleri de oluyor ama özellikle Erasmus öğrencileri için çok uygun bir yer.
Bu bölgede görülecek tarihi ve kültürel olarak da çok yer var, (bir kısmını önümüzdeki günlerde bloğa da ekleyeceğim), bence İstanbul’da bir gününüzü bu bölgeye ayırdığınızda kahve ya da yemek molanız için mutlaka buraya bir uğrayın 😉
Tel: +90 532 276 5060
Email: info@anemascafe.com
Adres: Ayvansaray Mh. Ahmet Rufai Sk,
No:4 34200 Fatih İstanbul Turkey