Krakow, benim için kendim gitmeden önce, hep kıymeti bilinmeyen güzel yer diye bahsedildiğini duyduğum ve bahseden bir Türk ise mutlaka Polonya’nın İstanbul’u şeklinde tarif edilen bir şehirdi. Kendim gezdikten sonra bu iki betimlemeye de katıldığımı söyleyebilirim! Gerçekten de Krakow çok keyifli vakit geçirdiğim ve henüz yeterince keşfedilmediğini düşündüğüm bir yer oldu. Ve dedim ki o zaman Krakow’u tanıtmak ve gitmeyi düşünenlere kaynak, nereye gitsek diyenlere de ilham olsun diye kapsamlı bir Krakow gezi rehberi hazırlamak gezielcinize düşer 🙂 Krakow gezilecek yerler neler, Krakow’da ne yenir ne içilir, ne yapılır hepsini yazdım!
Krakow gezi rehberi her zaman ki gibi önce özet bilgiler sonra detaylarla devam edecek ama Krakow-İstanbul benzetmesini ne alaka diyenler için önden kısa bir açıklama yapayım.
İstanbul benzetmesi, Krakow ve başkent Varşova’nın birbirleriyle kıyaslama cümlelerinin İstanbul-Ankara kıyas cümlelerine çok benzemesinden geliyor. Krakow da İstanbul gibi eskiden başkentmiş, sonra bu görevi devretmiş ama yine de ülkesinin en bilinen, büyük, tarihi ve kültürel merkezi olarak görülüyor. Haliyle İstanbul-Krakow, Ankara-Varşova benzetmesini görmemek zor 🙂
Krakow gezi rehberi özet;
Ulaşım: Krakow’a kolaylıkla direk uçuş bulabilirsiniz, vardıktan sonra şehir içinde ise çoğu yere yürüyerek gitmeniz mümkün. Şehir içi toplu ulaşım da oldukça pratik ve yaygın.
Havaalanı ulaşım: En hızlı ve pratik yolu treni kullanmak, merkez istasyona gitmek için direk havaalanından binebileceğiniz son derece modern trenler var. Ücreti 9 zloty, bilet otomatından ve ya biner binmez görevliyi bularak bileti alabilirsiniz. Otomattan kredi kartı ile de alabilirsiniz, ancak tren içindeki görevliden alıyorsanız nakit ve Polonya para biriminden ödeme yapmanız lazım. Polonya havaalanındaki döviz bürosunu ise kesinlikle kullanmayın, 100 eurodan neredeyse 30 euro kayıp edersiniz, o yüzden yanınızda Polonya parasından nakit yoksa otomattan kart ile alın ve şehirde para bozdurun, ben öyle yaptım.
Vize: Schengen vizesi
Para birimi: Zloty (Schengen bölgesi ama euro kullanmıyorlar) Ben 2017 temmuzda gittiğimde 1 zloty 0.94 TL ye geliyordu, yani hemen hemen aynı değerde tl çok az daha değerli. 1 euro 4.3 zloty, 1 dolar 3.6 zloty civarındaydı.
Gezilecek yerler: Krakow gezilecek yerler için şehir içi ve civarı diye düşünmek gerek. Krakow içinde eski şehir (old town) bölgesi denilen tarihi şehir merkezinde zaten bir çok turistik yapıyı bir arada bulacaksınız. Wawel Sarayı/Kalesi, Ejderha ini, Kazimierz bölgesi (Yahudi bölgesi), ve Schindler’in Fabrikası ise şehir içindeki diğer ünlü yerlerden. Krakow civarında ise özellikle Wieliczka Tuz Madeni ve Auschwitz/Birkenau toplama kampları çok popüler turist aktivitelerinden.
(Özel not:Tuz madenini herkese Krakow gezilecek yerler arasında mutlaka öneriyorum. Auschwitz’i ise insanın morali üzerindeki etkisi sebebiyle herkese önermiyorum. Şahsen Auschwitz’ın yüzde biri diyebileceğimiz Dachau’yu gezince bile etkisi bende ağır olmuştu.)
Yeme İçme: Polonya yerel yemeklerinden mutlaka denemeniz gerekenler Pierogi (bir tur mantı), Zapiekanki (pizzanın baget üstü versiyonu gibi düşünün), eksi çavdar çorbaları başta geliyor. Ama tatlısından kahvaltısına kendi simitlerine kadar baya güzel yemekleri var. Krakow’da ne yenir, nerede yenir detaylı ayrıca yazdım : Krakow’da ne yenir ?
Fiyatlar: Avrupa geneli için ucuz sayılır, şahsen ben Münih’ten gittiğimden bana fiyatlar baya uygun gelmişti. Bir bira 5-9 zloty arası (1,5-2 euro) , bir porsiyon Pierogi 10-16 zloty (2,5-4 euro ) , Zapiekanki 7 zloty (2 eurodan az) , kahve 6-8 zloty (1.5-2 euro) civarı diye düşünebilirsiniz.
Önemli! Döviz bürosu tavsiyesi: Sakın havaalanından veya turistik ana caddelerden döviz bozdurmayın; %30a yakın kaybınız olur! Temmuz 2017 için örnek 100 euroyu havaalanından yada ana caddeden bozdurursanız elinize 335 zloty geçiyor, tren istasyonundan bozdurursanız 415 zloty geçiyor, ama Sławkowska sokağındakilerden bozdurursanız 424 zloty geçiyor. Fark gördüğünüz şekilde şaka gibi! En iyi oranlar bu dediğim sokakta yer alan bürolarda vardı, kaldığım yerdekilerden aldığım ve kendimde onayladığım bu tavsiye kulağınıza küpe olsun ☺
Evet özetimizi geçtikten sonra gelelim Krakow rehberi detaylara ☺
Artık çoğunuzun bildiği üzere bir ülkeyi gezerken ilk önceliğim başkentini görmek olsa da Polonya için Krakow’u görmezsem olmazdı 🙂 İyi ki de görmüşüm, gerçekten de Krakow’da bir turistin isteyebileceği her şey var; tarihi binalar ve atraksiyonlar, güzel sokaklar, iyi yerel yemek, eğlence ve üstelik hepsi uygun fiyatlar ile (popüler Avrupa şehirlerine kıyasla, yoksa euronun şu an 4 tl civarı olması ucuz Avrupa şehirlerini bile düşündürtüyor -2017).
Velhasıl bu şehir henüz hala bu şekilde çok keşfedilmemişken gitmenizi tavsiye ederim. Örneğin yazın Prag’a gittiğimde turist kafileleri yüzünden sokakta yürüyememiştim, ve hevesle beklediğim güzelim şehir Prag gezime turistlerin yarattığı aşırı kalabalık gölge düşürmüştü. Krakow’da da tabii ki turistler var ama çoğu popüler Avrupa şehrine göre hala keyfinizi kaçırmayacak düzeyde.
Krakow gezilecek yerler neler ?
Bu soruyu iki başlıkta cevaplayacağım çünkü Krakow gezilecek yerler deyince şehir içi ve civarı diye ayırmak gerekiyor. Krakow gezilecek yerler arasında turist gözdesi Krakow civarındaki Wieliczka Tuz madeni ve Auschwitz/Birkenau toplama kamplarını atlamamak lazım. Özellikle Tuz madenini Krakow gezilecek yerler arasında görülmesini mutlaka öneriyorum! O yüzden bu kısmı atlamayın lütfen 🙂
Krakow gezilecek yerler – Krakow şehir içi
Krakow içinde eğer tek bir yer görecekseniz orası Old Town diye geçen tarihi eski şehir bölgesi diyebilirim. Bu bölgede zaten bir çok turistik yapıyı bir arada bulacaksınız. Tarihi eski şehir bölgesi, ana market meydanı, arnavut kaldırımlı sokakları, güzel eski bina ve yapıları ve tabii ki onlarca cafe ve restoranlarıyla ziyaretinize başlamak için en uygun nokta. Ana market meydanının yerel ismi Rynek Główny ve bu meydan gün boyu hareketli. Meydanın ortasında Sukiennice diye de geçen Krakow Cloth Hall şehrin en eski alış veriş merkezlerinde ve içinde bir çok el işi, hediyelik eşyacı, amber ve gümüş satıcıları vs görebilirsiniz. Yani adının clothes – kıyafet olduğuna bakmayın içinde türlü dükkan var- ve buradan alış veriş yapacaksanız pazarlığı unutmayın!
St Mary Basilica yani Aziz Meryem Bazilikası’da yine ana meydanda görebileceğiniz Krakow gezilecek yerler arasında. Bu bazilikanın vitrayları ve gotik heykelleri ünlü. Bir de kulesine çıkıp şehri yukarıdan görebiliyorsunuz. Saat başı çalan borazan ise Hejnał Mariacki diye biliniyor. Efsaneye göre borazancı bir Tatar okçusu tarafından öldürülünce çalışı yarıda kesilmiş. (1241 yılında Tatarlar şehri neredeyse yok etmişler, ve şehir tekrar baştan yapılmış. O yüzden şu an bizim gördüğümüz hali Tatarlardan sonra yapılan hali, tabii devam eden Moğol saldırılarına karşı da şehre savunma duvarları ve Wawel Kalesi vs gibi yapılar eklenmiş).
Old town bölgesinde görülmesi gereken yerlerden biri de şehrin eski savunma yapılarından Barbican. Bir de Jagiellonian Üniversitesi turistlerin uğrak noktalarından. Ama açıkcası ben belki de rehbersiz gezdiğimden niye her tur bu üniversiteye uğruyor anlam veremedim!
Bu arada Old town bölgesindeki popüler aktivitelerden biri de ana meydanda göreceğiniz süslü atlar ve atları kadar süslü sürücüleriyle Krakow’un ünlü at arabalarına binmek. Tabii ki eskinin ulaşım yöntemi şu an sadece turistik bir atraksiyon işlevinde. Ama hem foto çekmek hem de bu deneyimi yaşamak istiyorsanız Krakow bunun için doğru adres. (Varşova’dakiler daha az süslü mesela :p) Çok ucuz değil ama bir seferlik turist aktivitesi diye düşünüp yapabilirsiniz ☺ Tabii size ve karşınızdakine bağlı biraz ama fiyatlarda pazarlık payı var. Yapacaksanız bunu ilk gün yapmanızı öneririm böylece şehre de hızlı bir oryantasyon olur.
Bu arada özellikle ana meydanda at arabası turları dışında türlü araçlarla golf arabası olsun, segway olsun şehir turu önerenleri göreceksiniz. Bu turlar merkezden biraz daha uzakta olan Schindler’in Fabrikası, Kazimierz –Yahudi mahallesi gibi yerleri de kapsıyor. Ama rota fiyatlar orayı kapsayıp kapsamamasına göre değişiyor. Genelde bir kişi için fiyatlar tek rota için 160 zloty yani 40 euro civarı. Ama açıkçası yürüyerek oldukça rahat ulaştığım bu yerler için böyle tur almak bana hiç mantıklı gelmedi! Hayır at üstündekini bir derece anlarım onun kendisi ayrı bir tecrübe ama diğer turlar fiyat olarak Krakow büyüklüğündeki bir şehir için anlamsız yüksek geldi bana.
Neyse gelelim Krakow gezilecek yerler için old town dışında neler var.
Gerçi Wawel Sarayı (ya da Wawel kalesi) bir nevi old town’un devamı gibi düşünülüyor. O yüzden old town dışında ilk bahsedeceğim yer burası olsun. Adından da anlaşılacağı üzere burası eski zamanlardan beri şehrin savunma ve yönetim amaçlı önemli noktalarından birisi. Tabii ki her kale gibi şehri biraz yukarıdan görecek o yüzden gidiş yolunda çok dik olmasa da az biraz yokuşla çıkıyorsunuz. Girişte sizi at üstünde saha kalkmış bir şekilde ünlü tarihi figür Tadeusz Kościuszko at üzerindeki heykeli karşılıyor. Kościuszko Polonyalıların bağımsızlığında önemli rol oynamış sevilen askeri liderlerden biri. Wawel Sarayı’nın avlusunu ücretsiz gezebiliyorsunuz ama içerisinde bulunan çeşitli sergi ve binalara (Hazine, Saray odaları vs..) girmek için bilet almanız gerekli. Biletinizi ayrı ayrı binalar için alabileceğiniz gibi kombine de alabilirsiniz o yüzden gitmeden kale içerisindeki hangi binalara girmek istediğinize karar verip hangi biletin uygun olduğuna bakmanızı öneririm. Bir de yazın biletler tükenebiliyor o yüzden sabah erkenden almakta yarar var. Wawel kalesi içerisindeki gezebileceğiniz binalar ve fiyat bilgisi için direk kendi resmi sitesini kullanabilirsiniz linki: Wawel kalesi bilet fiyatları
Ama dediğim gibi binaların içine girmek için bilet almasanız bile kalenin avlu ve bahçesine girip gezebiliyorsunuz. Özellikle avlusundan çok güzel fotoğraf kareleri yakalamak mümkün, hatta fotoğraf çekimi için gelmiş gelinlik ve damatlıklarıyla yeni çift görme olasılığınız da yüksek ☺
Bu arada Wawel Sarayı’ndan hemen aşağıya inip bir mağara olan Ejderha ini’ni görebilirsiniz, ama sarayın avlusundan bu kestirme yolu kullanmak için para ödemeniz gerekiyor ve daha kötüsü sıra oluyor ☹ O yüzden kalenin avlusuna girmeden dışarıdan uzun yoldan da buraya erişebilirsiniz. Ejderha ini bir mağara. Ejderha ini yakıştırması– hem önünde göreceğiniz belli aralıklarla alev püsküren ejderha heykelini hem de şehirde sağda solda gördüğünüz ejderha simgelerini de açıklayacak eski bir efsaneden geliyor. Efsaneyi merak edenler için aşağıda kendimce anlatıyorum , Krakow gezilecek yerler notlarına devam etmek isteyenler burayı atlasın lütfen 🙂
—Krakow ejderha efsanesi gezielciniz anlatımı ––
Evvel zaman içinde kalbur saman içinde.. neyse anladınız işte çook eskiden Krakow’a bir ejderha gelip musallat olmuş. Kimse nereden geldiğini bilmiyormuş ama kesin olan şey fakir köylüsünden krala Krakow’da yaşayan herkes bu ejderhadan nefret etmiş, hayattan soğumuş . Ejderha kafasına göre yakmış yıkmış, köylünün hem hayvanlarını hayvan kurban etmezlerse yerine insanları, hatta özellikle genç ve güzel kızlarını yemiş yutmuş. Kral, adı da Krakus (şehrin adı bu kraldan geliyor diyenler var), neyse işte Kral Krakus abimiz, ejderhaya verilen kurbanlardan artık illallah etmiş ve demiş ki “Ya lanet olsun ya, her kim bu ejderhayı öldürürse tahtımı alsın, servetimi alsın, kızlarımı alsın her şeyim onun olsun ama yeter ki öldürün şu illeti yaaa”. (Bir başka versiyona göre her ay ejderhaya genç kız kurban veriyorlarmış, sıra kralın kızına gelince anca bunu demiş). Velhasıl ödül böyle yüksek olunca tabii her yerden şövalyeler gelmiş. Ama ejderhaya hiç bir kılıç hiç bir silah işlememiş, öldürmek bir yana uzaklaştıramamışlar bile . Bir gün bir genç ayakkabıcı gelmiş. Öyle dımdızlak silahsız falan, hatta kralla da görüştürmeyeceklermiş de bir şekilde yolunu bulmuş krala kendisine şans vermesi için ikna etmiş. Kral iyi hadi bir de sen dene bakalım diye izni verince bu ayakkabıcı çocuk demiş bana kuzu postu, sülfür bir de hardal tohumları lazım. Bunları vermişler, sonra bu çocuk tüm gece işte sülfürü kuzu postuna doldurup dikmekle uğraşmış. Millet pencereden izlemiş napıyor yahu bu deli midir nedir diye. Neyse şafak sökünce bu genç almış hazırladığı zehirli yemi ejderhanın ininin oraya gelip koymuş ve gizlenmiş yakınlara. Ejderha uyanmış, ay demiş bugün nerede kahvaltı yapsam acaba, aa şu yerdeki ölü koyun gibi gözüken şey de tam kahvaltı, ayağıma geldi şansa bak ben şunu bir tek lokmada yutayım!
Yutunca da `Booom` diye patlamış ejderha, aynı ayakkabıcı çocuğun planladığı gibi! Köylüler önce bir baka kalmışlar sonra tabii gelsin kutlamalar sevinç çığlıkları vs. Krakow ejderhası ya da Wawel ejderhası diye bilinen illetin de böylece sonu gelmiş…
Bu arada bu efsanenin daha eski versiyonlarında ejderhayı genç bir ayakkabıcı değil kralın iki oğlu yine aynı zehirli yem planıyla öldürüyor. Ama sonra küçük kardeş ejderhayı öldürdüm onurunu almak için büyüğü öldürüyor ve canavarla savaşırken öldü diye yalan söylüyor. Böylece küçük kardeş başa geçiyor ama yıllar sonra gerçek anlaşılınca kovuyorlar falan filan. Ama dediğim gibi şimdilerde bu versiyonu anlatan yok yerine ayakkabıcı versiyonu var ☺
—————————-
Krakow gezilecek yerler arasında benim en sevdiğim yerlerden biri de Kazimierz bölgesi oldu. Burası popüler cafe, restoran ve barları ilesadece benim değil gençlerin, turistlerin ve hipsterların gözde bölgesi diyebilirim! Kazimierz eskiden Yahudilerin yaşadığı bir bölgeymiş, Schindler’in Listesi filminde geçen bazı sahneler bu civarlarda çekilmiş (Schindler’s Alley). Özellikle Krakow’da nerede yenir sorusunu da mekan tavsiyeleriyle cevapladığım Krakow’da ne yenir yazımda bahsettiğim gibi bu civarda oldukça iyi ve ilginç mekanlar var. O yüzden mutlaka gidilmesini öneriyorum!
Schindler’in Fabrikası ise Krakow gezilecek yerler içinde son olarak bahsedeceğim bir diğer önemli yer. Buraya rehberli tur da ayarlayabilirsiniz, kendiniz de gezebilirsiniz. Rehbersiz ziyaret bileti 21 zloty (5 euro civarı) , rehberli olan ise yanlış hatırlamıyorsam 20 euro civarıydı. Aslında baya küçük ama çok şey anlatan bir yer. Kendiniz gezerseniz de içerde çeşitli notlar, yazılar ve kısa bir film gösterimi de bolca bilgi veriyor. Zaten Steven Spielberg’un ünlü filmini izlemiş olanlar az çok konuyu biliyordur (evet, film de Krakow’da çekildi). Oscar Schindler kendi fabrikasında çalışanları dönemin yahudi soy kırımından korumuş olan, insanlık ölmedi dedirten güzel ve güzide insanlardan biriymiş. Buraya dair sizi duygulandıracak, gözlerinizi yaşartıp helal olsun Schindler’e dedirtecek o kadar çok hikaye var ki belki ayrı yazısını yazarım. Schindler’in Fabrikası’nda sevdiğim şeylerden biri sadece Schindler’i değil, dönemi ve o dönemde yaşayan Polonyalılara dair de hikayeler barındırıyor olmasıydı. Bu arada bileti önden internetten almak mantıklı olabilir, hem kuyrukta beklemezsiniz hem bazı günler küçük bir yer olduğundan içeri aldıkları ziyaretçi sayısı sınırlı olmak durumunda, o yüzden yer olmayabiliyor. Ama müzenin sitesinden bilet bulamazsanız panik yapmayın, ya o gün erkenden açıldığı saatte gidin, ya da Viator vs gibi aracı sitelerden sadece giriş bileti alın. (çok fiyat farkı olmayacaktır. )
Buraya gidiş için şehrin nehir ile ayrılan diğer yakasında bulunduğundan toplu taşıma kullanmak isteyebilirsiniz yoksa merkezden bir 2-2,5 km yürümeniz gerekir. Toplu taşıma kullanırken tramway ile nehri geçince ilk durakta inmeniz yeterli, durak adı Plac Bohaterow Getta .( www.jakdojade.pl web sitesinden başlangıç ve varış duraklarınızı girip Krakow’da kullanabileceğiniz toplu taşıma opsiyonlarını görebilirsiniz. ) Bu duraktan sonra da bir 5-10 dakika yürümeniz gerekiyor.
Böylece Krakow gezilecek yerler şehir içinde olanlardan bahsetmiş oldum. Şehir içi Krakow gezilecek yerler neleri kısaca özetlersek; Old Town (Ana market meydanı, Clothes Hall ve Aziz Meryem Bazilikası), Wawel Kalesi, Ejderha İni, Kazimierz bölgesi ve Schindler’in Fabrikası.
Krakow gezilecek yerler – Krakow civarı
Krakow civarında ise hemen hemen her turistin gittiği Wieliczka Tuz Madeni ve Auschwitz Toplama Kampı ile ona çok yakın Birkenau Toplama Kampı var. O yüzden Krakow gezilecek yerler arasında bu önemli civar yerlerden de mutlaka bahsetmek gerek. Wieliczka Tuz madenini yarım gün, Auschwitz/Birkenau Toplama Kamplarını yarım gün-tam gün arası zaman alıyor gibi düşünebilirsiniz.
Özel not: İlk başta bahsettiğim gibi Tuz Madenine mutlaka gidin diyorum ama Auschwitz Toplama Kampı ziyaretini herkese önermiyorum. Çünkü Toplama Kampları öyle yerler ki, çok özel ve bilgilendirici ziyaretler oluyor evet ama çıkışında modunuz öyle bir düşüyor ki kısa süreli bir tatil/gezideyseniz bu noktayı atlamamanızı öneririm. Lütfen bu uyarımı hafife almayın, bu sadece benim değil internete bakarsanız çoğu ziyaretçinin de bahsettiği bir durum. Ben şahsen Auschwitz’i ziyaret etmeye “cesaret edemedim”. Zamanım da vardı ancak Auschwitz’in 100 de biri bile denemeyecek Dachau Toplama Kampı ziyaretim sonrasını hatırlayınca, orada hayatını kaybedenlerin anısına gerçekleri duymak, tarihi öğrenmek için gitmek istesem de ayaklarım varmadı.
Böyleyken böyle, uyarmadı demeyin sevgili okurlar 🙂
Şimdi geçelim bu iki yerin detaylarına, nasıl ulaşılır neler sizi bekliyor.
Hemen ilk gelecek soruya yanıt vereyim;
Krakow Tuz Madeni ve Auschwitz aynı gün ziyaret edilir mi?
Tuz Madeni şehre daha yakın -17 km civarı, Auschwitz biraz daha uzak -65 km civarı ve ikisi de birbirinden farklı yönlerde. O yüzden genelde farklı günlerde gidilmesi daha mantıklı. Zaman kısıtınız yoksa ikisini aynı günde yapmak imkansız değil ama oldukça yorucu ve zorlama olur. Çünkü ulaşımlar bir yana iki ziyaret de bolca yürümeyi gerektiriyor bunu da atlamamak lazım. O yüzden aynı günde ziyareti tavsiye etmiyorum. Yine de illa aynı günde yapacaksanız bunu öneren turlar var onlarla yapmak mantıklı yoksa toplu ulaşımla saatleri denk getirmek olsun, yolculuk süresi olsun daha da zor olabilir. Erken kalkın ve çok iyi plan yapın 🙂
Wieliczka Tuz madeni : Bu mutlaka yapın diyeceğim bir gezi. Amaan tuz madeni ne ya hiç ilgimi çekmiyor demeyin (ben gitmeden önce böyle düşünüyordum valla :p). Gerçekten değişik, hem bilgi verici hem eğlenceli bir turdu. Üstelik buradan aldığım tuz ne kadar lezzetli anlatamam! Bir tuzun tadının bu kadar fark etmesine hala her kullandığımda şaşırıyorum, keşke daha çok alsaymışım diyorum o derece!
Bu madene bir çok tur ilanı görecekseniz, madenin kendi tur fiyatı üzerine “ulaşım” da bizden şeklinde ekleme yapmış oluyorlar. Ama açıkçası kendiniz gitmesi de oldukça kolay o yüzden boşuna fazladan para vermeyin ve benim gibi merkez istasyonda trene binerek gidin. Merkez istasyondan minibüs de var ama tren zaten yeterince kolay, ucuz ve konforlu! Bileti trenin içinde binince hemen görevliyi bulup ya da tren içi otomatından da pratik bir şekilde alabilirsiniz. Ücreti xxx zloty.
Tuz madeninde bir kaç farklı tur öneriyorlar. Tüm turlar rehber eşliğinde yapılıyor. Tur olmadan tek giremiyorsunuz. En popüler turlar turist rotası ve madenci rotası. Ben turist rotasını seçtim, size de bunu öneriyorum. Çünkü bu rota madenin en popüler ve ana 20 odasını kapsıyor. Zaman ve fiyat olarak da en uygunu. Madenci rotası ise gerçek bir madenci gibi tulumları ve kaskı giyip aksiyona da giriştiğiniz biraz ve ana popüler yerlerin hiç birini kapsamayan farklı tarzda bir tur. Belki ikinci kez gidersem yapabilirim ama ilki için turist rotasını öneriyorum. Madenin kendi websitesi çok bilgilendirici ve tur saatleri, kapsamları ve fiyatlarını kontrol etmenizi öneririm: https://www.wieliczka-saltmine.com/
Ben ziyaret ettiğimde (temmuz 2017), turist rotası 89 zloty idi, fotoğraf çekmek için 10 zlotylik bir ek almanız gerekiyor yani 99 zloty diyelim. Ama merak etmeyin değer bir tur 🙂 Yaklaşık 3 saat sürüyor, rehber yol boyunca bilgilendirmeler yapıyor ve yerin 135 metre altında ikinci seviyeye kadar iniyorsunuz. Tur sadece rehber anlatıyor şeklinde değil, yol boyunca ara ara görsellik olması açısından canlandırma gerçek boyutlarda insan ve alet figürleriyle donatılmış. Bazı noktalarda size de yük kaldırmadaki çarklar gibi bazı düzenekleri denetiyorlar. Turun sonunda yerin hala 135 metre altındayken madenden hediyelik eşya alabileceğiniz, mutfak tuzu, banyo tuzu, takılar vs gibi bir kaç dükkan ile çocuklar için oyun parkından , yer altı restoranına kadar -ki Polonya mutfağının klasiklerini barındırıyor ve fiyatlar dışarıya kıyasla kazık değildi- her şeyi düşünmüşler. Bu arada madenin içinde sıcaklık biraz serin oluyor o yüzden yaz günü gitseniz bile yanınıza bir hırka vs almak isteyebilirsiniz.
Turu yapacak olanlar zaten kendileri öğrenecekler ama madene dair bir kaç ilginç bilgiyi paylaşıyor olayım;
*Eskiden tuz yiyeceklerin bozulmamasını sağlıyor olması gibi çok önemli özelliğinden ötürü neredeyse altın kadar değerliymiş.O yüzden bu madenin bulunması Polonya için oldukça önemli ve zamanında oldukça yüksek gelir kaynağına yol açmış.
*Bu madende 2000 civarı oda var, turistik rota sadece 20sini kapsıyor ve bunları gezmek bile neredeyse 3 saat sürdü! Madenin büyüklüğünü düşünün!
*Turistik rota başlar başlamaz 350 basamak iniyorsunuz (54 kat!) ki madenin girişine gelebilesiniz! Toplamda bu rotada 800 civarı merdiven var yaklaşık 3 saat sürüyor.
*Burası gerçekten de çok popüler bir adres, geçen yaz temmuzda en yoğun zamanı olmuş -1.5 milyon ziyaretçi ve ziyaretçiler neredeyse 5 saat sıra beklemişler !
*1998,den beri madencilik aktivitesi durdurulmuş, artık sadece turistik amaçlı açık.
*Zamanında 3000 madenci çalışıyormuş.
Auschwitz/Birkenau Toplama Kampları: Krakow gezilecek yerler arasındaki en sık ziyaret edilen yerlerden diyebiliriz. Hatta Varşova’dan bile buraya günü birlik turlar var çok daha uzak olmasına rağmen.
Auschwitz, Nazi kampları arasında bile ünü en önde giden, insanlığın dibinin dibi bir yer. Çünkü aslında Toplama Kampından ziyade toplu yok etme kampı diyebiliriz. Buraya gönderilen 1 milyon 100 bin insanın çoğu direk öldürülüyor. Direk öldürülmeyenler ise açlık, hastalık, zorla çalıştırılma ve insan deneyleri gibi sebeplerden ölmüş. Buranın korkunçluğu akıl alır gibi değil ama neyse konumuz bu değil. Kendim ziyaret etmek istemediğimden şimdi size sadece burayı ziyaret etmeniz için oradayken öğrendiğim ve internetten derlediğim gerekli bilgileri vereceğim.
Auschwitz Toplama Kampı’na çoğu turist genelde turlarla geliyor. Turlara ulaşım ve rehber dahil oluyor. Ancak bu turların fiyatı biraz şişirilmiş geldi bana (genelde 150 zloty civarıydı). Fiyat şişirilmiş geldi çünkü kendiniz kolayca erişip, isterseniz ücret ödemeden kendiniz gezerek veya oradaki resmi turlardan birine çok daha ucuza katılabiliyorsunuz. Ulaşım için merkez istasyondan otobüs veya trenle yaklaşık 12 zloty civarı bir bilet ile gelebilirsiniz. Birkenau kampı alan olarak Auschwitz’den daha büyük. İki kamp birbirine çok yakın ve aralarında sık aralıklarla kalkan shuttle var. Resmi turlarda bildiğim kadarıyla 45 zloty civarı ama tur almayıp kendi başlarına, zaten oradaki açıklamalarla gezenler de çokmuş. Yine de ben böyle önemli yerlerin bir rehberle gezilmesini öneririm, oradaki sürenizde gözden kaçırabileceğiniz/okumayacağını tabelelardansa oranın önemini anlamak için bir rehberi dinlemek daha yararlı olacaktır. Ben Dachau Toplama Kampı‘nı rehbersiz gezseydim bendeki izlenimi çok çok farklı olacaktı. O yüzden kendim Auscwitz’i gezmediğim halde yine de bir rehberle gezmenizi öneriyorum.
Evet, Krakow gezilecek yerler için benden bu kadar! Tabii Krakow gezilecek yerler böyle detaylı anlatınca yazıyı oldukça uzattı. Krakow gezi rehberini daha fazla uzatmamak için Krakow’da ne yenir kısmını ayırdım. Krakow restoran tavsiyelerini de orada bulabilirsiniz.
Krakow gezi rehberi ile ilgili ve/veya Krakow gezilecek yerler ile ilgili sizin soru ve tecrübelerinizi her zamanki gibi duymak isterim, yorumlara bekliyorum!
2 comments
o kadar güzel anlatmışsınızki okudukça sizinle beraber bende gezdim 🙂
Yaa çok teşekkür ederim bu güzel yorumunuz için 🙂 Gözünüzde canlandırabildiysem ne mutlu!