Avrupa Birliği ülkelerinden birinden çalışma vizesi aldığınızda bu genelde diğerlerinde de geçerli oluyor. Ben bu yazıda Almanya çalışma vizesi nasıl alınır onu anlatacağım. Her ülkenin çalışma vizesi süreci farklı olabiliyor. O yüzden örneğin Fransa’da iş bakıyorsanız en iyi ve doğru bilgiyi Fransa büyükelçiliği sayfasından bulursunuz.
Ben kendi tecrübemi anlatacağımdan bu işlemleri 2016 başlarında yaptığım için o zamanki bilgiler ve sürece göre anlatıyor olacağım. Lütfen bunu dikkate alarak okuyun. Almanya için de geçerli en güncel bilgiyi lütfen Almanya büyükelçiliği sayfalarından bakın.
Almanya için süreç benim için şöyle gerçekleşti. Öncelikle elinizde bir iş kontratı teklifi olmalı. Yani Almanya’daki bir firma sizi işe almak istemeli ve bu yazılı iş kontratı dokümanı olarak tarafların imzalarıyla elinizde olmalı. Demem o ki önce vizeyi alıp iş aramıyorsunuz, önce iş arayıp iş bulduktan sonra vize alıyorsunuz gibi bir durum var. (Bkn Avrupa’da nasıl iş bulunur?)
Haliyle sonrası sadece prosedür.
Her hâlükârda işlemleri Türkiye’deki Alman konsolosluklarından başlatmanız gerekiyor. Almanya çalışma vizesi nasıl alınır için bu kısım çok önemli değil en önemli nokta, çünkü benim bir arkadaş direk gitti oradan yaparım diye olmadı. Sırf bunun için geri gelip başvuruyu Türkiye’den başlatmak zorunda kaldı.
Türkiye’deki Alman konsolosluklarından önce aracı firma yoluyla randevu alıyorsunuz. Randevu aldıktan sonra size e-mail ile hazırlamanız gereken belge listesi iletiliyor. Anlamadığınız kısımlar olursa telefon ile de yardım alabiliyorsunuz. Randevu ücretli. Randevu günü hazırlamanızı istedikleri belgelerle konsolosluğa bizzat gidiyorsunuz. Belgeleriniz tamamsa işiniz bitti. Başvurunuz alınıyor, zaten bir süre sonra normal vize sürecindeki gibi vizenizle beraber pasaportunuzu geri alıyorsunuz. Geri kalan işlemleri Almanya’ya gittikten sonra halledebilirsiniz. (O kısım biraz uzun Almanya’ya taşındığınızda yapmanız gereken işleri ayrıca şurada Almanya’da ilk günler kısmında yazdım)
Yine normal vize sürecindeki gibi red alma ihtimaliniz var ama açıkçası çok özel bir durumunuz yoksa iş kontratı olup, belgeleri tam olanda bu risk düşük.
İstedikleri belgelere gelince,
Başvuru belgesi – başvuru deyip geçme baya bilgi istiyorlar.
İş kontratı – ki bu kontratta şu bilgiler net belli olmalı ( Almanya’daki işveren (adı, adresi), Almanya’daki çalışma yeri (posta kodu), İş ilanı ve görev tanımı, Çalışma biçimi: Tam zamanlı veya yarı zamanlı, Avro olarak yıllık brüt maaş)
Üniversite denkligi (Bu aslında hem kolay hem zor. Çünkü şu siteden üniversitenize ve bölümünüze denk gelen bir şey olup olmadığını bulmanız ve varsa çıktısını almanız yeterli. Ancak site sadece Almanca dilinde çalışıyor. O yüzden eğer siz bilmiyorsanız Almanca bilen bir tanıdığınız varsa yardımcı olmasını rica edin olmadı Google Translate :))
2 adet vesikalık biyometrik fotoğraf
Pasaportunuz
İşinizle alakalı olabilecek diploma, sertifika gibi belgeler
Almanya’ya giriş tarihiyle işe başlama tarihi arasındaki süreyi kapsayan seyahat sağlık sigortası
Ikamet Yasası’nın 54. maddesine göre basvuru sahibinin el yazısıyla imzalanmıs 1 adet
açıklama yazısı –>Bu madde ne yaw deyip paniklemeyin, ayrı bir şey almanıza gerek yok. Normal başvuru formunda bu isimde bir kısım var orayı doldurup imzalamanız yeterli
Vize ücreti (60 euro – 2016 yılı için)
Ama tabii ki sizden ek belgeler de istenebilir. Bunlar genelde standart olarak istenen belgeler.
Almanya çalışma vizesi nasıl alınır konusunda en çok gelen sorulardan biri de ne kadar sürede çıkar?
Normalde Idata websitesinde başvuru sonrasındaki 15 iş günü icinde karar veriliyor diye websitelerinde yazmışlar. Sonuçlanması bir kaç haftayı bulabilmektedir diye belirtmişler. Daha erken de olabilir, yogunluk varsa daha uzun da sürebilir. Siz özellikle dökümanlarınızın eksiksiz olmasına dikkat edin, çünkü eksik evrak nedeniyle geri çevrildiniz mi tekrar randevu alıp gidene kadar ciddi zaman kaybı olur. Hızlandırma için özel durumunuz varsa bunu belirterek hızlı işlem için ek dilekçe verebilirsiniz -ama dikkate alma zorunlulukları yok bildiğim kadarıyla.
Benim şahsi tecrübem bir hafta içerisinde sonuçlandı olmuştu. (2016 yılında başvurdum).
https://www.idata.com.tr/de/tr/f/vize-suereci
Bu arada eğer maaşınız belli bir tutarı geçiyorsa çalışma vizesi yerine `Mavi kart` (Blue card) başvurusu yapabiliyorsunuz. Mavi kartın daha kısa sürede kalıcı oturum hakkı alabilmenizi sağlaması gibi önemli bir artısı var. “AB Mavi Kart”ın verilmesi için şart yıllık brüt maaşın en az 50 800 Avro tutarında olması (2018). Fen bilimi, matematik, mühendislik, doktorluk ve bilgisayar uzmanı gibi aranan mesleklerde, yıllık brüt maaşın daha az olması da yetiyor (yine belli sınır üstü olmalı ). Bu rakamlar her yıl yeniden belirleniyor. Bu arada bu maaşın net olarak neye denk geldiğini hesaplamak için şu siteyi kullanabilirsiniz.
http://www.parmentier.de/steuer/steuer.htm?wagetax.htm
Bu siteyi nasıl kullanacağınızı da çok soru gelirse detaylı anlatırım ama özetle Tax Category kısmına size en uygun tanımı seçin, yıllık veya aylık maaşınızı girerek hiçbir şey değiştirmeden hesaplatın.
Tax category kısmına da bekarsanız ve çocuğunuz yoksa `I` seçili bırakın, bekar ama çocuğunuz varsa `II` seçin, evliyseniz ama eşiniz çalışmıyorsa `III`, evliyseniz ve eşiniz de çalışıyorsa `IV`, .. vs gibi sizin durumunuza en uygunu secin.
Umarım Almanya çalışma vizesi nasıl alınır sorunuza biraz yardımcı olabilmişimdir. Tekrar en doğru ve güncel bilginin resmi sayfalarda olacağını hatırlatayım.
Ek not: Almanya çalışma vizesi nasıl alınır sorusuyla ilişkili olarak şu sorulara da bakmak isteyebilirsiniz
Bu arada Almanya çalışma vizesi nasıl alınır konusunda maalesef bilgiden çok reklam çıktığından benim yazımda sizden gelen soru ve yorumlarda bilgi paylaşımı oluyor 🙂
Aşağıda benim bahsettiğimden farklı deneyimleri içeren (evli-çocuklu olma durumu veya sürecin uzadığı durumlar vs) ve bana ayrıca ulaşan okuyucuların ilettiği bilgileri de paylaşıyorumki bu ek bilgiler kaybolmasın, burada bir arada dursun 🙂
Ama tekrar hatırlatayım, ne benim tecrübe ve notlarım ne aşağıdaki başkalarının tecrübeleri Almanya çalışma vizesi nasıl alınır konusunda `yetkili`merci değil, size sadece bu sürece dair fikri vermesi üzerine derlenmiş notlar, herkesin durumu da farklı olabiliyor o yüzden bu notların hiç bir bağlayıcılığı olmadığını unutmayın!
Herkesin sürecinin kolaylıkla ve hızla geçmesi dileğiyle :)…
Duldung – askıda kalma durumu ve aksiliklerle dolu bir Almanya çalışma vizesi nasıl alınır macerasından notlar:
– Eğer oturum dışında başka bir vizeyle Almanya’daysanız asla Almanya’dan başvurmayın. Çalışma izniniz onaylansa bile vize basımı için Türkiye’ye gitmeniz isteniyor ve tüm süreci Türkiye’de daha uzun ve çetrefilli olarak yaşıyorsunuz.
– Eğer bir oturum vizesiyle -öğrencilik gibi- Almanya’daysanız ve Blue Card basvurunuz esnasında vizenizin süresi biterse “Duldung” adı verilen “askıda olma” statusune düşüyorsunuz ve bu statudeki kişilere Blue Card verilmiyor, başvurunuz reddediliyor. (Bkz. Blue Card yönetmeliği). Üstelik, Almanya’da kalış süreniz vize sürenizi aştığı için Türkiye’de konsoloslukta zor sorulara maruz kalıyorsunuz.
– Bu süreçte işe başlama tarihiniz geçerse -mümkünse- şirketinizden güncel tarihli yeni bir sözleşme göndermesini talep edin. Veya sözleşmenin vize çıkış tarihine göre güncelleneceğini, teklifin geçerli olduğunu bildiren bir mektup yazmalarını isteyin. Benim şirketim bu mektubu yazmasına rağmen yabancılar dairesi şirketimi arayarak tekliflerinin geçerli olduğunu bir defa da sözlu olarak teyit etmesini istedi.
– Eşli/çocuklu basvurularda Blue Card vizesinin yanında bir de aile birleşimi vizesi devreye girdigi için süre uzayabiliyor. Kısa sürede sonuçlanan basvurular da var ama -benim gördüğüm kadarıyla- süreci uzatan etkenlerden bir tanesi de aile birleşimi. Bu nedenle ailece başvuru yaparken bu durumu dikkate alabilirsiniz.
– Süreç uzadığında haliyle sağlık sigortaniz bitiyor ve sigortanızı yenilemeniz üzere konsolosluktan aranıyorsunuz. Bu aranmanın ardından hemen vizem gelecek diye heyecanlanmayın çünkü yoğunluklarına bağlı olarak bu da 2-3 hafta sürebiliyor.
– Ankara’daki konsolosluk: sürecinizle ilgili bilgi almak üzere aradığınızda uzun bekleyişlerin ardından (benim rekorum 55 dakika) telefona cevap veriliyor fakat şansınıza göre telefonda bilgi vermelerinin yasak olduğunu söyleyip kapatabiliyorlar veya başvurunuzun gerçekten hangi aşamada olduğunu öğrenebiliyorsunuz. Bazen telefonda bilgi veremediklerini ama e-mail ile sormanız halinde cevap yazacaklarını da söyleyebiliyorlar fakat benim gönderdiğim 4 e-mailden hiçbirine cevap vermediler. Denemekten korkmayın, tekrar arayın 🙂
Yaşar bey’in evli ve iki çocukla Almanya çalışma vizesi nasıl alınır macerası:
`Arkadaşlar merhaba,
Mavi kart ile oturum başvurusu hakkında yeterince bilgi bulunamadığı için ben de bir şeyler ilave etmek istedim. İki gün önce İstanbul konsolosluğunda vize görüşmemize katıldık. Mülakat saatimiz sabah 7:45’ti ama 45 dakika erken gittik. Erken gidince sıranız erken geliyor, 45 dakika beklemek zorunda kalacağız diye endişe etmeyin. Önce UPS’ten kargo zarfı alıyorsunuz. 4 pasaportun her biri için ayrı kargo ücreti alabilirler diye düşündüm ama mantıklı olanı yaptılar ve 20 TL kargo ücreti karşılığında tek zarf verdiler. Sonrasında belgeleri kontrol eden memur inceleme yapıyor, fazla olanları size iade ediyor ve sıra numarası veriyor. Sonrasında beklemeye başlıyorsunuz. Kalabalık değildi, üçüncü sıradaydık.
Yalnız biz diğer arkadaşlardan farklı olarak ailece başvuru yaptık.
Ailesi olanların başvurusunda iki durum söz konusu:
1. Önce Mavi Kart adayı başvuru yapıp Almanya’ya gider, orada oturum alıp Mavi Kart’ı çıkartır ve daha sonra ailesi, Aile Birleşimi için başvuru yapar. Uzun bir süreç bu.
2. Bizim yaptığımız gibi, ben Mavi kart için başvuru yaparken aynı anda eşim ve iki çocuğum için ise aile birleşimi başvurusu yaptık. Bu şekilde olan başvurularda ailemin süreci de benimle beraber ilerlediği için kısa sürede beraber oturum sahibi olabileceğiz.
Özellikle burada bilgilendirme konusunda eksik kalan detaylardan ve gereksiz belgelerden bahsedeceğim. Yeterli bilgi veren olmadığı için belge olayını ben biraz abartmışım:) 4 kişilik başvuru için yaklaşık 900 sayfa fotokopi ve bilgisayar çıktısı almıştım, nerdeyse hepsini geri verdiler :))
Gerekli belgeler için açıklamalar:
1. Başvuru formu: 2 nüsha olarak doldurup imzalıyorsunuz. Formların ayrıca fotokopilerini de çekip vermenize gerek yok, sadece 2 nüsha imzalı asıllar yeterli. Almanca olarak doldurulması konusunda endişe etmeyin, google translate yeterli oluyor 🙂
2. İkamet Yasası’nın 54. maddesine göre başvuru sahibinin el yazısıyla imzalanmış 1 adet
açıklama yazısı : Bunun için çok kaygıya gerek yok arkadaşlar. Başvuru formunun son sayfası, bu açıklama yazısıdır. Hatta başvuru formunu 2 nüsha veriyoruz dedim ya, bunu da 2 nüsha olarak vermiş oluyorsunuz ve bir tanesini fazla diyerek size geri veriyorlar.
3. Pasaport fotokopisi: Turist vizesi başvurusunda olduğu gibi pasaportun tüm sayfalarının fotokopisini çektim ama sadece ilk sayfanın fotokopisini alıp geri kalan sayfaların kopyasını geri verdiler. Hatta eski pasaportumun da tüm sayfalarının fotokopisini çekmiştim, onu da komple verdiler. Sonuç olarak başvuru yaptığınız pasaportun ilk sayfasının 2 fotokopisi yeterli.
4. Vesikalık Fotoğraf: 2 tane biyometrik vesikalık fotoğraf denmiş ama bizden 3 tane istediler. Evrak kontrol memuru mülakat öncesinde 2 tanesini başvuru formlarına zımbalıyor. Üçüncü fotoğrafı ise vize mülakatı sırasında mülakat memuru scan edip geri veriyor.
5. CV önemli bir belge, iki nüsha olarak verdim. Diploma denkliği için de ANABIN’den okul denkliğini bulup çıktı alıp diplomanın kopyasına ekledim. Fakat bölüm denkliğine de bakmak gerekiyormuş sanırım, mülakat esnasında mülakat memuru kendisi bilgisayardan bulup çıktı alarak ekledi.
İngilizce dil belgesi olarak iki tane YDS sınavının, bir tane de TOEFL sonuç belgesinin fotokopilerini verdim, TOEFL sonuç belgesini alıp YDS sonuçlarını bana geri iade ettiler.
Mesleki sertifika olarak yaklaşık 130 tane eğitim sertifikam vardı. Nerden baksanız 150 bin euro değerindeki eğitimlerin sertifikası idi. Hepsinin 2 fotokopisini çekmiştim, hepsi elimde kaldı:) “Diplomalar yeterli, bunlara gerek yok ama çok istiyorsanız arasından en fazla 5 tanesinin fotokopisini verin” dediler. Sonuç olarak kariyerime ait verdiğim belgeler; CV, TOEFL belgesi, Lisans ve Yüksek Lisans Diploması, 2 tane Mesleki Lisans ve 5 eğitim sertifikası oldu. Klasörler dolusu gitmeye gerek yokmuş ve bu belgelerin hiçbirinin aslını da görmek istemediler. Ama yine de asılları yanınızda bulundurmanız gerekiyor.
6. Sözleşmenin 2 fotokopisini verdim. Aslını görmek istemediler. Sözleşmede baktıkları şey ise; Firmanın adını ve adresini sözleşmeye bakarak sisteme girdiler. Maaş ve sözleşme süresine bakarak bunların bilgisayara kaydını yaptılar. İşi nasıl bulduğumu sordular. “Bir recruiter beni buldu” dedim. “İK’dan kiminle muhatap oldunuz” dediler.Şirketten kimseyi tanımadığımı, “Recruiter orada üst düzey yöneticiymiş, yeni ayrılmış” dedim. Onun ismini kaydettiler sisteme. Bu soruya hazırlıklı olmanız gerekiyor yani.
7. Seyahat Sağlık Sigortası’nın da 2 fotokopisi verdim, aslını sormadılar. Seyahat Sağlık Sigortasını Yapı Kredi’nin online işlemler kısmından yaptım. 1 aylık Seyahat Sağlık Sigortası için 64 TL ödedim. 4 kişilik aile için yaklaşık 250 TL tutuyor, bilginize.
8. Tam Tekmil Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği, gerekli belgeler listesinde yazmıyor ama vermeniz gerekiyor arkadaşlar. Hatta Almanca Tercümesi de gerekiyor. Noter onayına gerek yok, sadece Yeminli Tercüman imza ve kaşesi olan bir tercüme yeterli oluyor. Tercüme için bir çok yerden fiyat teklifi istedim, İstanbul’da Eylül Tercüme’nin Sultanahmet şubesi en uygun fiyatı verdi, sayfasını 32 TL’den çevirdi. Aldığınız Nüfus Kayıt Örneği’nin düşünceler kısmı olmazsa kabul etmiyorlar. Nüfus Müdürlüğünden, Nüfus kayıt örneği istediğimizde bana da, eşime de 2 farklı belge verdiler. Birisinde; ben, eşim ve çocuklarımıza ait bilgiler var. Diğerinde ise; ben, annem ve babama ait bilgilerin dökümü. Eşiminki de aynı şekilde. Sadece ben, eşim ve çocukların olduğu belgeyi aldılar, diğerini ise boş yere tercüme ettirmiş oldum. Yani yaptırdığım 4 tercümeden ikisini almış oldular. Başka bir belge tercümesi yaptırmadım.
Bunlar dışında belge gerekmiyor arkadaşlar. Bir yerde çalışıyorsanız, oradan hiçbir belge almanıza gerek yok. Ben çalıştığım yerde sorunlar yaşıyordum, 2 ay önce işten çıkarıldım. İş yerine ait belge isterler diye çekincem vardı, yanımda her ihtimale karşı son maaş bordrolarımı ve SGK hizmet dökümünü de götürdüm ama hiçbirini istemediler. Sabıka kaydımızı verdim, geri iade ettiler. Banka Hesap dökümleri götürdüm 3 farklı bankadan, hepsini iade ettiler. İkametgah belgesi vs. hiçbir şey gerekmiyor.
Eşim ve çocuklar için yaptığımız Aile Birleşimi başvurusundan da bahsedeyim. Beraber başvurunun rahatlığını yaşadılar ve tüm işlemler boyunca çocuklar uyudu, eşim ise sadece parmak izini okutmaya geldi. Onun dışında mülakat memuru ile herhangi bir görüşme yapmasına gerek kalmadı.
Eşim ve çocuklar için de aynı şekilde başvuru formlarını doldurduk. İkamet Kanuna göre açıklama yazısı başvuru formunun son sayfası demiştik. 2 nüsha doldurup imzalıyorsun, fotokopisinin gerekmediğini de belirtmiştim. Çocukların başvuru formuna hem ben hem de eşim imza attı. Pasaportlarının sadece ilk sayfasının ikişer fotokopisini verdik. Her birisinin başvurusuna Seyahat Sağlık Sigortasının ikişer fotokopisini ekledik ve orijinali görmek istemediler. Eşim için de Vukuatlı Nüfus Kayıt örneğinin orijinalini ve Almanca tercümesini verdik. Çocuklar için ise; eşimin ve benim Nüfus Kayıt örneklerimizin ve tercümelerinin ikişer fotokopisini dosyalarına ekledik. Bunlara ilaveten eşim için Uluslararası Evlilik Kayıt Örneği (Formül B) aslını ve bir fotokopisini, çocuklar için ise Uluslararası Doğum Kayıt Örneği (Formül A) aslını ve bir fotokopisini verdik. Bu iki belge için tercümeye gerek yok, zaten uluslararası geçerliliği var. Ayrıca her birisinin başvurusuna benim İş Sözleşmemin ikişer fotokopisini ve benim pasaportun ikişer fotokopisini eklememiz gerekiyor. Yani İş Sözleşmemin 8 nüsha fotokopisini çekmem gerekti. Bunlar dışında belge gerekmiyor arkadaşlar. Eşimin başvurusuna da sabıka kaydı ve banka hesap dökümlerini eklemiştik ama hepsini kontrol memuru iade etti. Çocuklar için Noter’den aldığımız muvafakatnamenin fotokopilerini eklemiştik, onları da iade ettiler.
NOT: Belgelerimi fotokopi çektirmek yerine, bende sofcopy’leri de bulunsun diye scan ettim. Çıktıların masraflı olacağını fark ettim ve uygun ücrete alabileceğim bir yer aradım. Mecidiyeköy’de Ofismar Copy Center’a, aldığım 800 sayfa çıktı için sayfası 3,5 kuruştan yaklaşık olarak 28 TL gibi makul bir ücret ödedim, bilginize.
Mülakat memuru, “işlem tamamlandığında pasaportları size kargo ile göndereceğiz ama 1-2 ay sürer” dedi. Mavi kart başvurusu için iki tane maaş limiti var bildiğiniz üzere. Birisi yaklaşık 39.000 Euro, diğer ise 50.000 Euro. Eğer yıllık maaşınız 50 bin üzeri ise vize başvurunuzun daha çabuk sonuçlandığını söyledi mülakat memuru. Bizim firma sözleşmeye sadece Basic Salary’i yazdığı için benim maaş 48 bin Euro’da kaldı ve daha uzun süre beklemek zorunda kalacağım. Ek primlerimi de yazsa idi, daha kısa sürede vizem elime geçecekti.
Ekstra bir bilgi olarak, başvuru değerlendirme süresi boyunca pasaportunuzun elinizde olmasını istiyorsanız, başvuru esnasında dilekçe vererek pasaportunuzu alabiliyorsunuz. Bunu çıkarken öğrendim ve çok önemsemedim ama 1-2 ay boyunca ne yapacağım diye düşünmeye başladım şimdi:) Konsolosluğa tekrar gidip dilekçe verip pasaportumu talep edeceğim bakalım. Bu süre zarfında 1-2 ülke ziyareti yapabilirim. İşe başlayınca uzunca bir süre tatilim olmayacak sonuçta:)
Paylaşmaya değer diye düşündüklerim bu kadar.
Her şey gönlünüzce olsun…`
Yaşar bey’e tekrar teşekkür ediyorum.
Siz de Almanya çalışma vizesi nasıl alınır konusunda bilgi paylaşımlari için lütfen yorum bırakın ki ihtiyaci olanlara güzel kaynak olsun!
Bu arada anahtar kelime optimizasyoncuları diyor ki bu sayfada yazı uzun olunca konunun Almanya çalışma vizesi nasıl alınır olduğu yeterince belli olmuyormuş. O yüzden yazı içinde konunun Almanya çalışma vizesi nasıl alınır oldugunu iyice belli edecek şekilde anahtar kelime olarak Almanya çalışma vizesi nasıl alınır öbeğini bol bol kullanmam gerekiyormuş. Yazının akışını bozmak istemediğimden her yere Almanya çalışma vizesi nasıl alınır yazmak istemedim. Bari sona ekleyelim de bu yazıya ulaşmaya ihtiyaci olanların yazıyı Google ilk sayfalarda bulması için şans olsun 🙂
117 comments
İş ilanı kısmını anlayamadım da. Standart bir iş kontratı da yeterli olmaktadır değil mi?
Evet, ama şu bilgiler net belli olmalı ( Almanya’daki işveren (adı, adresi), Almanya’daki çalışma yeri (posta kodu), İş ilanı ve görev tanımı, Çalışma biçimi: Tam zamanlı veya yarı zamanlı, Avro olarak yıllık brüt maaş)
konsoloslukla iletişime geçmeden direkt iş kontratını almanyadan tarafıma gönderdikten sonra konsolosluğa gitsem olur mu? Ve bu kontratın herhangi bir sayfa düzeni var mıdır?
Yardimci olursaniz sevinirim. Burda Transport firmam var, kardesimi tr den soför olarak isçi olarak vetirebilirmiyim. Nasil bir yol izlemem gerekiyor. Sevgilerimle
Merhaba,
Garanti yol olarak Almanya konsolosluğu ve oradan randevu almak için aracı olan şirket ile görüşüp sizin durumunuz için gerekli yolu ve dokumanları daha net öğrenebilirsiniz. Maalesef ben de normal bir çalışan olarak burada yazdıklarım dışında ek bir bilgiye sahip değilim.
Sevgiler,
Merhaba. Benim elimde hazirda bir is sözleşmem var tır şoförü olarak. Burda ehliyetimi yukselttim ve yarin konsolosluktan randevu alacağım. Benimde ablam orada ve onların firmasi. Yakinda size ne yol izlemeniz gerektigi konusunda bilgi verebilirim.
Merhaba,
İş vizeniz başvuru tarihinden ne kadar süre sonra sonuçlandı acaba?
Ya da bunu hızlandırmak için ne yapılabilir bilginiz varsa yazabilir misiniz:)
Selamlar,
Benimki bir hafta içerisinde sonuçlandı.
Hızlandırma için dökümanlarınızın eksiksiz olması avantaj sağlar, eksik evrak nedeniyle geri çevrildiniz mi çünkü tekrar randevu alıp gidene kadar ciddi zaman kaybı oluyor.
Bir de eğer işe başlama tarihinin yakın olması ve ya makul kabul edilebilecek başka özel bir durumunuz varsa bunu belirterek hızlı işlem için ek dilekçe verebilirsiniz -ama dikkate alma zorunlulukları yok bildiğim kadarıyla. Önerilen, çalışma kontratınız olduktan sonra hemen başvurmanız. Çünkü erken başvursanız bile vizenizi çalışma tarihinize göre verdiklerinden sizin bir dezavantajınız olmuyor.
merhaba.akrabamız eşim için istek yaptı kafemizde çalışmasını istiyoruz diye.ama brüt ücret,çalışma şekli vs. yazmıyor(yapacağı iç yazıyor).yalnız tarihleri şubattan başlatmış ve 5 yıl süreli.posta yeni geldiği için henüz vizeye başvurmadık.sorun olmaz umuyorum.ve de eşim üzerinden biz de başvuruda bulunacağız.ben ve iki çocuğum. daha önceden öğrenciyken orda 2 yıl kadar yaşadık.bilemiyorum verirler mi vizeyi ama bana bu kadar da kolay olmuyordur gibi geliyor…Sizce?
merhabalar, resmi sitede istenen evraklar kısmında iş kontratında ücretin belirtilmesi gerektiği yazıyor.
Süre olarak da ilk basvuruda, kabul olursa maximum 4 yıl çalışma izni veriyorlar, iş kontratı 4 yıldan az ise örneğin 2 yıllık ise bu süreyi 2 yıl veriyorlar diye biliyorum. Sizin durumunuzda süre 4 yıldan uzun olduğu için ilk başta 4 yıl olup sonra uzatma yapılır. Ama dediğim gibi resmi dökümanlarda maaşın belli olması net olarak isteniyor. Vize başvurusu için aradığınızda bu kısmı telefonda da teyit ederseniz daha garanti olur. Başvurmadan önce zaten randevu almak için aramanız gerekecek isterseniz o görüşmede tüm sorularınızı sorup hazırlanarak ileri bir tarihe de randevu alabilirsiniz.
Canan Hanım Merhaba,
Biraz geç oldu belki ama Konu Hakkında Vize süreciniz nasıl sonuçlandı bilgi alabilirsem memnun olurum.Zira bende önümüzdeki dönemde bir Lise mezunu olarak Almanyada doğup büyüp Türkiyeye temelli dönüş yapmış ve halen aktif Almanca konuşup yazma konusunda iyi derecede olduğumdan orada BİR fİrmanın iş teklifini resmileştirerek kontrat imzaladıktan sonra izmir Konsolosluktan D tipi çalışma vizesi başvurusunu yapacağım.
Bu anlamda vereceğiniz diğer üyelerde olduğu gibi cevabınız çok önem arz etmektedir.
Yani sizin vize sonucunuzu eşinizin kafede çalıştırma adı altındaki sürecinizden bahsediyorum.
Şimdiden yardımlarınızdan dolayı çok teşekkür ederim.
Mrb,
Benim Almanya da bir şirket tarafından sözleşmem yapılacak;süre,maaş adres, vs gibi bilgiler yada sizin tavsiye ettiğiniz netür bilgiler bu formda olmalı? Tr ye elime posta yoluyla mı ulaşmalı, yada Fax. Mail vs ise geçerlimi?
Henüz pasaport um dışında hazır hiç bişey yok,mavi kart basvurusu için orda bulunmak bir süre yaşamak gerekirmi yoksa sıfırdan daha tr den istenilen brüt maaş miktarı yeterli ise basvuru yapabiliniyormu konsolosluğa.
Sözleşme nasıl olmaliki vize yada alman çalışma Bakanlığı sorun çıkarmasın.
Nereden başlamamı tavsiye edersiniz?
Herşeyin çok başındayım, tecrübe etmiş kişi olarak rehberlik ederseniz çok memnun olurum. Hata yapmak istemiyorum
Merhabalar,
Öncelikle yeni işiniz hayırlı olsun 🙂
Resmi websitesinden de önerilen sözleşmede süre ve maaş kesinlikle bulunmalı.
Benim kendi tecrübemde bana renkli scanı e-mail göndermeleri (iki tarafında imzası bulunan sözleşme) yeterli olmuştu.
Zaten resmi bir sözleşme olacağı için Almanya’daki kurallara göre hazırlanmış olacak, bu da zaten maaş, süre, imzalar vs olacak demek.
Mavi kart başvurusu için orada yaşamış olmanıza gerek yok, maaşınızın belli bir tutarın üzerinde olması gerekli, zaten buna göre yönlendiriliyorlar sizi.
Nacizane tavsiyem ilk konsolosluktan randevu almak için aracı olan şirket var orayı direk arayın, zaten onlar detaylı bir şekilde en güncel belgeler neler gerekiri vs açıklıyorlar. Ben de zaten kendi yazımda anlatmaya çalıştım, o yüzden doğru başlangıç noktası konsolosluk randevusu ayarlayan yer ile görüşmek onlar zaten durumunuzu açıkladığınıda, görüşmeye neler getirmeniz gerektiğini söyleyecek.
Benim 1yillik Schengen ticari vizem var calisacak firmada var almanyada nasil bir yol izlemem lazim almanyaya gittigimde calismakta istiyorum cünkü.
Merhabalar,
Genelde ticari vize yurtdışı ziyaretinizi iş amaçlı (anlaşma, kontrat imzalama, tedarikçi ziyareti vb. kısa süreli yaptığınızda geçerli oluyor. Eğer Almanya’da çalışmak istiyorsanız, oradaki bir firma ile bir iş kontratınız olmalı. Bu varsa zaten izleyeceğiniz prosedürleri yazıda bahsettim.
Alman konsolosluğunun sayfasında çeşitli yönlendirmeler var. En güncel ve geçerli bilgiler konsolosluk resmi sayfasında olacaktır.Benım yazım kendi tecrübemden bahsediyor sadece 🙂
(http://www.tuerkei.diplo.de/Vertretung/tuerkei/tr/02-visa/0-visa.html)
Merhabalar,
Götürülecek CV, diploma vb. gibi evrakların almanca diline çevirilip noter onaylı olması gerekiyor mu?
Teşekkürler
Merhabalar,
Resmi sitesine göre dokumanların Almancasını istiyorlar. Ben kendi diplomami çevirtip götürdüm. Başvuruda benden CV istemediler. En güncel bilgiyi (hangi belgeler gerekli, hangi dilde gerekli) randevu almak icin kullanacağınız resmi aracı şirket size zaten detaylı olarak söyleyecektir. Onlardan direk teyit almanızı öneririm, ben kendi başvurum için öyle yapmıştım.
Merhaba, ben de Berlin’de bir sirketle anlastim, kosullar da mavi karti sagliyor. Lakin iki sorum olacak:
1- Diplomanin tercumesini noterden onaylatmak gerekiyor mu? Yoksa sadece tercumesi kafi mi?
2- Sirket sozlesmeyi onumuzdeki hafta yollayacak. Baslangic tarihi de sozlesmede yazili olacak. Ise baslama tarihim 1 temmuz diyelim, 1 haziran’da basvurdugumu varsayarsak 23 haziran’da almanya’ya giris yapacagimi dusunerek 7 gunluk de sigorta yaptiracagim. Ancak iData bana diyor ki islemler 4-6 hafta arasi suruyor. Bu durumda benim sozlesmem ve yaptirdigim sigorta gecerliligini kaybetmis oluyor. Bu durumda ne yapilir?
Tesekkurler.
Tesekkurler.
Merhabalar,
Kendi deneyimlerime göre cevaplamaya çalışacağım, ancak yanlış anlaşılma olmaması icin bu konuda uzman merci olmadığımı, en güncel ve geçerli bilginin direk olarak konsolosluktan veya şu an çalıştıkları iData’dan alınabileceğini tekrar baştan hatırlatayım 🙂 Özellikle iDATA telefonda da yönlendiriyor.
1-Benim tecrübemde çeviri onayı yetmişti, yeminli çevirmen kullandığım için zaten onaylı oldu sanıyorum.
2-Sigortanızı uzun tutun 🙂 Klasik EU seyahat sigortasi yeterli oluyor ve maddi olarak 1 haftalık ile 1 aylık sigorta farkı çok değil, ben garanti olsun diye 3 aylık almıştım, gün hesabıyla işler gecikirse stres olmak ve yeniden almak yerine sigorta bedeli ile en azından bunun stresini yasamamayı tercih ettim.
Bir de süreniz az kalmış bir an önce iData’yi arayarak randevu tarihini almanızı öneririm. Hatta sürenin az kaldığını hızlandırmak için ne yapabileceğinizi de sormak da iyi olabilir.
Mavi kart alacaksanız ANABIN veri tabanında üniversite denkliğinizi de bulup çıktısını almayı aman unutmayın, yoksa eksik belge olur.
kolay gelsin!
Merhaba küçük bir sorum olacaktı arkadaşımın almanyada bşr şirketi var kamera sistemiyle ilgili ve kendisi daha önce türkiyeden işçi almadığı için prosdürü bilmiyor bende bilmiyorum ve kamera sistemiyle ilgili bilgim yok sadece beni yardımcı olarak yanına almak istiyor işçi sıfatıyla yani ama nerden başlayacağız ne yapacağız ikimizinde bilgisi yok kaç gğndür araştırıyorum hiç yardımcı olacak bir paylaşım bulamadım yardımcı olursanız bilgilendirirseniz çok sevinirim
Merhabalar,
En doğru ve güncel bilgi için direk konsolosluk sayfalarına bakabilirsiniz. Aşağıda direk Almanya’da çalışmaya dair bilgi linkini ve genel bilgi linklerini paylaşıyorum, ek sorunuz olursa direk konsolosluk veya iData’ya sormanız daha doğru olur. (Linkler Türkçe)
Almanya’da çalışma bilgi linki:
http://www.tuerkei.diplo.de/contentblob/4516630/Daten/6834380/31erwerbstaetigkeit.pdf
Bu da diğer sorularınıza da cevap bulabileceğiniz konsolosluğun bilgilendirme sayfası adresi
http://www.tuerkei.diplo.de/Vertretung/tuerkei/tr/02-visa/01-informationsblaetter/00-informationsblaetter.html
Merhabalar bende is teklifi aldim butun evraklarimi hazirlatip almanyaya gonderdim Avukat’da basvuru yapacak almanyada sirket Adina butun bunlar Ne kadar zaman alir siz yaptinizda me kadar surmustu acaba Yardimci olursaniz cok sevinirim
Merhabalar, öncelikle hayırlı olsun 🙂
Bildiğim kadarıyla Almanya çalışma vizesi için ilk adım, elinizde imzalı kontrak olduktan sonra Türkiye’deki konsolosluktan başvuruyu yapmak.
Bu adımı atlayıp direk Almanya’dan başvurmaya çalışan bir arkadaşımı geri gelip Türkiye’deki konsolosluktan süreci başlatmak zorunda kaldı.
Benim durumumda arayıp belge teslimi için randevuyu aldıktan sonra (müsaitliklerine göre 2-3 hafta ileriye tarih verdikleri olabiliyor) belge tesliminden sonra 2 hafta gibi bir süreçte Türkiye’deki kısmı tamamlanmıştı. Ancak bu süreler konsolosluğun yoğunluğuna bağlı o yüzden arayıp randevu alıp görüşmenizde fayda var. Bana yoğun-normal süre denk gelmiş olabilir.
Türkiye’den aldığınız geçici (90 günlük) çalışma vizesi ile Almanya’ya gelip, Almanya’da yabancılar bürosundan kalıcı çalışma izni için süreci tamamlıyorsunuz. En güncel süreci konsolosluk sayfalarından kontrol etmekte yarar var, avukatınızla da görüşün isterseniz ama sürecin özellikle Türkiye ayağını atlamamakta yarar var.
Kolay gelsin,
öncelikle cevapladığınjz için teşekkür ederim bir kaç sorun daha olacak
1.belge olarak milli eğitim ve iş kur tarafından alınmış 80 derece ile kurs bitirme belgem var ve ayrıca o meslekle işgili sertifikam mevcut bunlar yeterli olırmu
2. İse çalıştığım iş yerinde sigortam yoktu yeni yaptırdım ve şu an 1 ay oldu 3 aylık sigorta geçmişi istiyorlar genelde bu sorun olırmu yoksa bekleyeyimmi 3 ayın dolmasını
Son olarak deneyimlerinizden yararlanma amacıyla aman şunu eksik tutma diyebileceğiniz bişey varmı
Merhabalar,
Sadece kendi sektörümle ilgili deneyimime göre bilgi verebilirim, benim sektörüm bilgi işlem ve kendi alanımdaki bir sertifika yeterli oldu. Ancak hangi sektörlerde hangi sertifikalar yeterli olur bilmiyorum, Yanlış yönlendirmek istemem.
Sigorta geçmişi konusunda da maalesef böyle bir deneyimim olmadığı için bilemiyorum, randevu ayarladığınız yere sorarsanız onlar daha doğru cevaplayabilir sanıyorum.
Benim kendi deneyimlerime göre unutmayın diyebileceğim belgeler, istenen dökümanlarda yazmasa da uçak bileti ve gittiğimde kalacağım yer rezervasyonu da yanımda götürmüştüm ve bu dökümanları da aldılar. Bir de eğer çalışacağınız sektör de gerekliyse üniversite denklik ANABIN çıktılarını almayı unutmayın.
Benim yukardaki yazım referans amaçli 1 yıl önceki bilgi işlem de çalışan biri olarak kendi durumumu yansıtıyor. Herkesin farklı durumu, sektörü vs olabileceğinden, her zaman güncel ve doğru bilgi için konsolosluk sayfalarına bakmanızı öneriyorum.
Kolay gelsin,
merhaba. yazın inanılmaz faydalı olmuş harikasın öncelikle. ben ocak ayında hamburgta bir şirket ile sözleşme yapmıştım. sözleşmem geldi. konsolosluktan randevu alıp görüştüm. diplomalarım , daha önce yaptııgım işler vs evrakların hepsi tamamdı.ancak arbeitsagentur kurumundan onay yazısı almam gerektiği söylendi. bu onayı almak için aramadıgım yazmadıgım kurum kalmadı almanyada.süre çok uzadıgı için kontratım iptal edildi ve vizemi red etmeden degerlendirmeye bile almadılar. böyle bir şeyle karşılaşan oldu mu ve en önemlisi çözebildi mi? yardımcı olursa cok sevinirim.
Merhabalar,
Öncelikle güzel yorumunuz için çok teşekkürler. Talihsiz olmuş kontratın iptal olması 🙁
Böyle bir durumla şahsen karşılaşmadım, çevremden de duymadım açıkcası. Türkiye’deki Alman konsolosluğuna başvurduğumda benden böyle bir belge istememişlerdi. Hatta daha yakın zamanda -geçen hafta – bir tanıdığım başvurdu, bizim şirkete geleceği için sürecinden haberim var, ve ondan da böyle bir belge istemediler diye biliyorum.
arbeitsagentur nedir diye açıklamasına baktım, gördüğüm kadarıyla bu zaten konsolosluğun geçici olarak verdiği çalışma vizesine denk geliyor gibi. O yüzden oradan onay alın demek ne alaka bilemedim. Size konsolosluk mu dedi bu gerekli diye? Benim baktığım link şurası: https://www3.arbeitsagentur.de/web/content/EN/WorkingandJobSeeking/WorkinginGermany/index.htm
belki meslek dalıyla ilgili bir durumda olabilir. aşçıyım ben 🙁
Anladım, dediğiniz gibi bazı sektörlerde zaten açık var diye daha kolaylık sağlıyor olabilirler, iş gücü eksikliği bilinen sektörler listesi var. Benim ve bu bahsettiğim tanıdık için sektör IT (bilgi işlem) idi ve o açık var diye bilinen sektörlerden. Bana yine de elinizde imzalı sözleşme varken bu konuda sizden ek belge istenmesi garip geldi, çünkü bu belgeye gıda sektöründe ihtiyaç varsa zaten işveren yerin, size sözleşme önerememesi gerekirdi diye düşünüyorum. Normalde Şirketler biz bu özellikteki elemanı burada bulamadık o yüzden yurtdışından getiriyoruzu devlete açıklamakla yükümlü, iş arayan değil! Yani işvereninizden istenmesi daha mantıklı olacak bir belge bu. Ama neyse artık hayırlısı diyelim. Sonuçta yetkili mercilerle görüştüğünüz için süreç belli ki farklı olabiliyormuş. Tatsız bir süreç olmuş ama sıkmayın canınızı, Münih’teki ya da Berlin’deki büyük Türk konsolosluklarından birine ulaşıp (mail ya da telefon) onlara da sormayı deneyebilirsiniz. En azından bundan sonra bir görüşme olursa belki ek bilgi olur elinizde. Sevgiler…
Merhaba
Arbeitsagentour dan onay gerektirmesi durumuna bildiğim kadarıyla açıklama getireyim.
Eğer sizin durumunuz, okuldan ötürü, meslekten ötürü yada maaştan ötürü mavi kart başvurusuna yeterli gelmiyorsa, o zaman sizin normal çalışma izni başvurusu yapmanız gerekir diyorlar.
O durumda da arbeitsamt tan (yani işçi bulma kurumundan) onaylanması gerekiyor.
Mesela bilgisayar programcılığı MYO mezunuyum, almanyada iş buldum sözleşme yaptım.
Maaş olarakta 52 bin üstüyüm ama MYO nun almanyada bir denkliği olmadığı için arbeitsamt’tan onay gerektiği ve bu yüzden işlemlerin 6 hafta süreceği söylendi.
Normalde bluekart işlemleri 2 haftada sonuçlanırken normal başvuru 6 hafta da sonuçlanıyormuş 🙁
sizinkide böyle bir durum olmuş olabilir.
herkeze selamlar
Merhaba,
Türkiye’den çalışma izni için vize aldıktan sonra Almanya’daki süreci yazacağınızdan bahsetmişsiniz. Yazdıysanız yazıya nasıl ulaşabilirim? Henüz yazmadıysanız bilgi payşabilirseniz sevinirim.
Teşekkürler
ah evet, yazının ikinci kısmı gecikti gerçekten kusura bakmayın. Şu linkten erişebilirsiniz
https://www.gezielciniz.com/almanyada-ilk-gunler-almanya-calisma-vizesi/
Finlandiya’ya bir eğitim kurumundan mezun olan kişi , okul sonrası iş bulursa direkt gidip oturma iznine başvurabiliyor. Kolaylık sağlanıyor anlayacağınız. Almanya da böyle bir durum var mı?
Merhabalar,
Kusura bakmayın sorunuza geç dönüş yapabildim.
Bildiğim kadarıyla Alman üniversitesi mezunları kendi alanlarında iş aramak üzere Almanya’da 18 ay kalabiliyor zaten.
Arkadaşlar merhaba,
Mavi kart ile oturum başvurusu hakkında yeterince bilgi bulunamadığı için ben de bir şeyler ilave etmek istedim. İki gün önce İstanbul konsolosluğunda vize görüşmemize katıldık. Mülakat saatimiz sabah 7:45’ti ama 45 dakika erken gittik. Erken gidince sıranız erken geliyor, 45 dakika beklemek zorunda kalacağız diye endişe etmeyin. Önce UPS’ten kargo zarfı alıyorsunuz. 4 pasaportun her biri için ayrı kargo ücreti alabilirler diye düşündüm ama mantıklı olanı yaptılar ve 20 TL kargo ücreti karşılığında tek zarf verdiler. Sonrasında belgeleri kontrol eden memur inceleme yapıyor, fazla olanları size iade ediyor ve sıra numarası veriyor. Sonrasında beklemeye başlıyorsunuz. Kalabalık değildi, üçüncü sıradaydık.
Yalnız biz diğer arkadaşlardan farklı olarak ailece başvuru yaptık.
Ailesi olanların başvurusunda iki durum söz konusu:
1. Önce Mavi Kart adayı başvuru yapıp Almanya’ya gider, orada oturum alıp Mavi Kart’ı çıkartır ve daha sonra ailesi, Aile Birleşimi için başvuru yapar. Uzun bir süreç bu.
2. Bizim yaptığımız gibi, ben Mavi kart için başvuru yaparken aynı anda eşim ve iki çocuğum için ise aile birleşimi başvurusu yaptık. Bu şekilde olan başvurularda ailemin süreci de benimle beraber ilerlediği için kısa sürede beraber oturum sahibi olabileceğiz.
Özellikle burada bilgilendirme konusunda eksik kalan detaylardan ve gereksiz belgelerden bahsedeceğim. Yeterli bilgi veren olmadığı için belge olayını ben biraz abartmışım:) 4 kişilik başvuru için yaklaşık 900 sayfa fotokopi ve bilgisayar çıktısı almıştım, nerdeyse hepsini geri verdiler :))
Gerekli belgeler için açıklamalar:
1. Başvuru formu: 2 nüsha olarak doldurup imzalıyorsunuz. Formların ayrıca fotokopilerini de çekip vermenize gerek yok, sadece 2 nüsha imzalı asıllar yeterli. Almanca olarak doldurulması konusunda endişe etmeyin, google translate yeterli oluyor 🙂
2. İkamet Yasası’nın 54. maddesine göre başvuru sahibinin el yazısıyla imzalanmış 1 adet
açıklama yazısı : Bunun için çok kaygıya gerek yok arkadaşlar. Başvuru formunun son sayfası, bu açıklama yazısıdır. Hatta başvuru formunu 2 nüsha veriyoruz dedim ya, bunu da 2 nüsha olarak vermiş oluyorsunuz ve bir tanesini fazla diyerek size geri veriyorlar.
3. Pasaport fotokopisi: Turist vizesi başvurusunda olduğu gibi pasaportun tüm sayfalarının fotokopisini çektim ama sadece ilk sayfanın fotokopisini alıp geri kalan sayfaların kopyasını geri verdiler. Hatta eski pasaportumun da tüm sayfalarının fotokopisini çekmiştim, onu da komple verdiler. Sonuç olarak başvuru yaptığınız pasaportun ilk sayfasının 2 fotokopisi yeterli.
4. Vesikalık Fotoğraf: 2 tane biyometrik vesikalık fotoğraf denmiş ama bizden 3 tane istediler. Evrak kontrol memuru mülakat öncesinde 2 tanesini başvuru formlarına zımbalıyor. Üçüncü fotoğrafı ise vize mülakatı sırasında mülakat memuru scan edip geri veriyor.
5. CV önemli bir belge, iki nüsha olarak verdim. Diploma denkliği için de ANABIN’den okul denkliğini bulup çıktı alıp diplomanın kopyasına ekledim. Fakat bölüm denkliğine de bakmak gerekiyormuş sanırım, mülakat esnasında mülakat memuru kendisi bilgisayardan bulup çıktı alarak ekledi.
İngilizce dil belgesi olarak iki tane YDS sınavının, bir tane de TOEFL sonuç belgesinin fotokopilerini verdim, TOEFL sonuç belgesini alıp YDS sonuçlarını bana geri iade ettiler.
Mesleki sertifika olarak yaklaşık 130 tane eğitim sertifikam vardı. Nerden baksanız 150 bin euro değerindeki eğitimlerin sertifikası idi. Hepsinin 2 fotokopisini çekmiştim, hepsi elimde kaldı:) “Diplomalar yeterli, bunlara gerek yok ama çok istiyorsanız arasından en fazla 5 tanesinin fotokopisini verin” dediler. Sonuç olarak kariyerime ait verdiğim belgeler; CV, TOEFL belgesi, Lisans ve Yüksek Lisans Diploması, 2 tane Mesleki Lisans ve 5 eğitim sertifikası oldu. Klasörler dolusu gitmeye gerek yokmuş ve bu belgelerin hiçbirinin aslını da görmek istemediler. Ama yine de asılları yanınızda bulundurmanız gerekiyor.
6. Sözleşmenin 2 fotokopisini verdim. Aslını görmek istemediler. Sözleşmede baktıkları şey ise; Firmanın adını ve adresini sözleşmeye bakarak sisteme girdiler. Maaş ve sözleşme süresine bakarak bunların bilgisayara kaydını yaptılar. İşi nasıl bulduğumu sordular. “Bir recruiter beni buldu” dedim. “İK’dan kiminle muhatap oldunuz” dediler.Şirketten kimseyi tanımadığımı, “Recruiter orada üst düzey yöneticiymiş, yeni ayrılmış” dedim. Onun ismini kaydettiler sisteme. Bu soruya hazırlıklı olmanız gerekiyor yani.
7. Seyahat Sağlık Sigortası’nın da 2 fotokopisi verdim, aslını sormadılar. Seyahat Sağlık Sigortasını Yapı Kredi’nin online işlemler kısmından yaptım. 1 aylık Seyahat Sağlık Sigortası için 64 TL ödedim. 4 kişilik aile için yaklaşık 250 TL tutuyor, bilginize.
8. Tam Tekmil Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği, gerekli belgeler listesinde yazmıyor ama vermeniz gerekiyor arkadaşlar. Hatta Almanca Tercümesi de gerekiyor. Noter onayına gerek yok, sadece Yeminli Tercüman imza ve kaşesi olan bir tercüme yeterli oluyor. Tercüme için bir çok yerden fiyat teklifi istedim, İstanbul’da Eylül Tercüme’nin Sultanahmet şubesi en uygun fiyatı verdi, sayfasını 32 TL’den çevirdi. Aldığınız Nüfus Kayıt Örneği’nin düşünceler kısmı olmazsa kabul etmiyorlar. Nüfus Müdürlüğünden, Nüfus kayıt örneği istediğimizde bana da, eşime de 2 farklı belge verdiler. Birisinde; ben, eşim ve çocuklarımıza ait bilgiler var. Diğerinde ise; ben, annem ve babama ait bilgilerin dökümü. Eşiminki de aynı şekilde. Sadece ben, eşim ve çocukların olduğu belgeyi aldılar, diğerini ise boş yere tercüme ettirmiş oldum. Yani yaptırdığım 4 tercümeden ikisini almış oldular. Başka bir belge tercümesi yaptırmadım.
Bunlar dışında belge gerekmiyor arkadaşlar. Bir yerde çalışıyorsanız, oradan hiçbir belge almanıza gerek yok. Ben çalıştığım yerde sorunlar yaşıyordum, 2 ay önce işten çıkarıldım. İş yerine ait belge isterler diye çekincem vardı, yanımda her ihtimale karşı son maaş bordrolarımı ve SGK hizmet dökümünü de götürdüm ama hiçbirini istemediler. Sabıka kaydımızı verdim, geri iade ettiler. Banka Hesap dökümleri götürdüm 3 farklı bankadan, hepsini iade ettiler. İkametgah belgesi vs. hiçbir şey gerekmiyor.
Eşim ve çocuklar için yaptığımız Aile Birleşimi başvurusundan da bahsedeyim. Beraber başvurunun rahatlığını yaşadılar ve tüm işlemler boyunca çocuklar uyudu, eşim ise sadece parmak izini okutmaya geldi. Onun dışında mülakat memuru ile herhangi bir görüşme yapmasına gerek kalmadı.
Eşim ve çocuklar için de aynı şekilde başvuru formlarını doldurduk. İkamet Kanuna göre açıklama yazısı başvuru formunun son sayfası demiştik. 2 nüsha doldurup imzalıyorsun, fotokopisinin gerekmediğini de belirtmiştim. Çocukların başvuru formuna hem ben hem de eşim imza attı. Pasaportlarının sadece ilk sayfasının ikişer fotokopisini verdik. Her birisinin başvurusuna Seyahat Sağlık Sigortasının ikişer fotokopisini ekledik ve orijinali görmek istemediler. Eşim için de Vukuatlı Nüfus Kayıt örneğinin orijinalini ve Almanca tercümesini verdik. Çocuklar için ise; eşimin ve benim Nüfus Kayıt örneklerimizin ve tercümelerinin ikişer fotokopisini dosyalarına ekledik. Bunlara ilaveten eşim için Uluslararası Evlilik Kayıt Örneği (Formül B) aslını ve bir fotokopisini, çocuklar için ise Uluslararası Doğum Kayıt Örneği (Formül A) aslını ve bir fotokopisini verdik. Bu iki belge için tercümeye gerek yok, zaten uluslararası geçerliliği var. Ayrıca her birisinin başvurusuna benim İş Sözleşmemin ikişer fotokopisini ve benim pasaportun ikişer fotokopisini eklememiz gerekiyor. Yani İş Sözleşmemin 8 nüsha fotokopisini çekmem gerekti. Bunlar dışında belge gerekmiyor arkadaşlar. Eşimin başvurusuna da sabıka kaydı ve banka hesap dökümlerini eklemiştik ama hepsini kontrol memuru iade etti. Çocuklar için Noter’den aldığımız muvafakatnamenin fotokopilerini eklemiştik, onları da iade ettiler.
NOT: Belgelerimi fotokopi çektirmek yerine, bende sofcopy’leri de bulunsun diye scan ettim. Çıktıların masraflı olacağını fark ettim ve uygun ücrete alabileceğim bir yer aradım. Mecidiyeköy’de Ofismar Copy Center’a, aldığım 800 sayfa çıktı için sayfası 3,5 kuruştan yaklaşık olarak 28 TL gibi makul bir ücret ödedim, bilginize.
Mülakat memuru, “işlem tamamlandığında pasaportları size kargo ile göndereceğiz ama 1-2 ay sürer” dedi. Mavi kart başvurusu için iki tane maaş limiti var bildiğiniz üzere. Birisi yaklaşık 39.000 Euro, diğer ise 50.000 Euro. Eğer yıllık maaşınız 50 bin üzeri ise vize başvurunuzun daha çabuk sonuçlandığını söyledi mülakat memuru. Bizim firma sözleşmeye sadece Basic Salary’i yazdığı için benim maaş 48 bin Euro’da kaldı ve daha uzun süre beklemek zorunda kalacağım. Ek primlerimi de yazsa idi, daha kısa sürede vizem elime geçecekti.
Ekstra bir bilgi olarak, başvuru değerlendirme süresi boyunca pasaportunuzun elinizde olmasını istiyorsanız, başvuru esnasında dilekçe vererek pasaportunuzu alabiliyorsunuz. Bunu çıkarken öğrendim ve çok önemsemedim ama 1-2 ay boyunca ne yapacağım diye düşünmeye başladım şimdi:) Konsolosluğa tekrar gidip dilekçe verip pasaportumu talep edeceğim bakalım. Bu süre zarfında 1-2 ülke ziyareti yapabilirim. İşe başlayınca uzunca bir süre tatilim olmayacak sonuçta:)
Paylaşmaya değer diye düşündüklerim bu kadar.
Her şey gönlünüzce olsun…
Yasar Bey merhabalar,
Elinize sağlık! Çok güzel ve yararlı bir şekilde deneyiminizi aktarmışsınız.
Bu önemli detayları ve bilgileri paylaştığınız için çok teşekkürler,
Bu sayfa benzer süreçten geçecekler için sayenizde daha iyi bir kaynak oluyor 🙂
Sevgiler,
Yaşar bey merhaba, yorumunuz bizim için çok kıymetli oldu. Eşim ve çocuğum ile aynı süreçten geçtik bekliyoruz vizeyi. Merak ettiğim vizeniz çıktı mı? Aileniz için bir sorun oldu mu ? Ve ne kadar sürede çıktı. Bizim 1 ay oldu hala gelmedi. Ortlama ne kadar sürede gelir merak ediyoruz. Saygılarımla
Merhaba,
Biz de aile olarak mavi kart başvurumuzu 03 aralık tarihinde yaptık. 2 haftada sonuçlanır denildi ancak arada yüksek lisans için tezli mi/tezsiz mi sorusu geldi ve iş tanımını istediler. Vize sürecinde olumlu sonuçlananların hızlı dönüş aldığını biliyorum. Sizin vizeniz sonrasında ne kadar sürede çıktı?
Bu sayfanızda tanıtım çalışması yapmak istiyoruz. Detaylar için lütfen iletişime geçin. marketing@protranslate.net
Benim kafama takılan kısım işe girdikten sonrası ile ilgili. Örneğin Almanya’da çalıştığınız firma iflas etti veya sizi işten çıkardı. Bu durumda elinizdeki çalışma izni veya oturma izni ne kadar süre daha geçerli oluyor. Diyelim ki 2 yıl çalıştınız ve işsiz kaldınız yeni iş bulmak için ne kadar daha süreniz var.
Merhabalar,
Herhalde duruma göre haklarınız değişir sanıyorum. Örneğin Mavi kart için konuşursam, vizede firmanın adı direk yazıyor, ve ilk 2 sene içinde iş değiştirirken bunu bildirmeniz lazım. Yeni geçeceğiniz işin koşulları yine mavi kartlı olmanızı sağlıyor mu diye kontrol ediyorlar sanıyorum. 2 yıldan sonra iş değiştirirken bildirme zorunluluğunuz yok. Bu mantıkla eğer mavi kartlıysanız, ve çalıştığınız firma 2 yıl içinde iflas eder ve ya işten çıkarılırsanız bildirmeniz gerekir, 2 yıldan sonra bu durum olursa vizeniz bitene kadar iş arayabilirsiniz diye düşünüyorum ama muhtemelen bu durum olursa gidip görüşmek en doğrusu. Alman bürokrasisine göre kesin bir şeyler yapmanız gerekiyordur 🙂
Bu arada çalışma vizenizin uzunluğu da önemli, çünkü bunu ilk başta kontratınız ne kadarsa ona göre veriyorlar. Örneğin 1 yıllık kontratınız varsa firma ile çalışma vizenizde 1 yıllık oluyor, 2 yıl ise 2 yıllık. Eğer sınırsız süreli sözleşmeniz varsa ilk seferde maksimum 4 yıllık çalışma vizesi alabiliyorsunuz.
Merhaba Bnm almanya’da akrabam var dönercilik işi yapıyor beni çalışan olarak yanına almak istiyor. İş sözleşmesi belgesi gönderdi Bn bu sözleşme ile hangi evraklar nasıl vize başvurusu yapabilirim (tkş ederim bilgileriniz için)
Merhabalar,
Yukardaki yazıda bildiğim kadarıyla hangi evraklar gerektiğini aktardım ancak mavi kart koşullarını sağlamayan bir iş ise başvuru süreci ve gerekli evraklar farklı olabilir. Maalesef bu konuda bilgim yok. Konsoloslukla görüşerek en güncel şekilde gerekli tüm bilgileri edinebilirsiniz.
Merhabalar, Bir yakınımın almanyada bir işyeri var. Onunla çalışmam için bana davetiye gönderebileceğini ve yılık brüt maaşı 22000 €uro olarak gösterebileceğini söyledi. Sadece davetiye ile almanyaya gidip orada işe başlayabilirmiyim? Normal işçi olarak çalışacağım herhangi bir sertifikam yok.Bilgi verebilirmisiniz.
Merhabalar,
Maalesef sadece kendi durumuma dair (Bilgi işlemde çalışan mavi kartlı) tecrübelerim kadar bilgim var, sizin durumunuza dair konuya hakim degilim. Konsoloslukla görüşerek en güncel şekilde gerekli tüm bilgileri edinebilirsiniz.
Merhaba ben Makedon vatandaşıyım vize serbestisi var bizlere bilginiz vardır 1 ay önce çalışma vizesi başruvusunda bulundum bana 1 ay da sonuçlanır dediler bu durum daha uzarmı bir bilginize varsa cevaplarsanız sevinirim
Merhabalar,
Maalesef uzmanı olduğum bir konu değil,o yüzden bir yorumda bulunup yanlış yönlendirmek istemem. Sevgiler,
Merhaba
Ben bilgisayar mühendisiyim ve şuan yükseklisans yapıyorum fakat sonra almanya ya gidip orada çalışmak istiyorum. Açıkçası bulduğum bir yer yok fakat orada tanıdığım kişiler var. Ama bizim alanla ilgili değiller. Sizde bilgi işlem alanında olduğu için acaba bildiğiniz bu tür şirketler var mı ? Ya da başka nasıl gelebilirim oraya. Şimdiden çok teşekkürler…
Merhabalar,
Ben şimdiki pozisyonumu Linked In üzerindeki insan kaynakları şirketleri aracılığıyla buldum. Benim tecrübem bu yönde olduğu için yurtdışında iş ararken de bu yaklaşımı öncelikle öneriyorum. Bu sürecin nasıl geliştiğini şurada bahsetmiştim, belki size de fikir verir : https://www.gezielciniz.com/avrupada-nasil-is-bulunur/
Kolay gelsin,
Merhaba,
Eşim 4 yaşında Almanya’ya gitmiş ve 31 yaşında dönüş yaptı ve biz evlendik. 3.5 yıldır da gitmiyordu. Daha sonra gitme kararı aldı oturum karti 2023 yılına kadar geçerliydi. O yüzden hiçbir başvuru yapmadı. Oraya gittiğinde geldiğini haber vermek için ikametgah bilgilerini verdi. Daha sonra Alman hükümeti gitmesi gerektiğini söyledi. Daha sonra Avukat ile görüşme yaptı ve o da gitmesi gerektiğini söyledi. Işe başlayacağı yer ile sözleşmesini yaptı onunla buradan tekrar başvuru yapacağız. Süreçle ile ilgili yardımcı olacak kişiler bulduk. Fakat olumsuz olacağını yinede başvuru yapalım diyorlar. Konu ile ilgili yardımcı olmanızı rica ediyorum.
Merhabalar, maalesef uzmanı olduğum bir konu değil, bu alanda çalışmıyorum sadece kendi tecrübeme dair bir yazı yazdım, o yüzden sizinki gibi farklı durumlara dair bir yorumda bulunup yanlış yönlendirmek istemem. Sevgiler,
Selam merhaba ben izmirde migros et fabrıkasında 3.5 sene usta kasap olarak çalıştım vecen ay bana Almanya detmold tan marketleri ve yeni et fabrikası kurmuş bir isyerı sahibinden iş teklifi geldi ve bende kabul ettim iş sozlesmelerini gonderdı bana bende butun evraklarımı tamamladım ve i data dan randevu aldım ve 31 ocak a randevu verdiler ama iş sozlesmesinde 2 şubat işbası olarak gözüküyor bana kaç günde vize çıkar ve tekrar randevu almam gerekır mı bilgi verirmisiniz
Merhabalar,
Randevuda belgelerin tam olduğunu vs kontrol ediyorlar, ve sonrasında size geri dönüyorlar. 31 ocak randevu 2 şubat başlangıç tarihi için geç olabilir. Naçizane tavsiyem idata’yı arayıp işe başlangıç tarihinizi söyleyin ve randevuyu daha öne çekmenin mümkün olup olmadığını sorun. Size ne zaman çıkabileceğinine dair durumu en doğru onlar söyleyebilir. Idata’nın cevabına göre durum gecikme gösteriyorsa işvereninizi de haber edip vizeye bağlı olarak başlangıç tarihinizde gecikme olabileceği ihtimalinden bahsetmek iyi olabilir.
Çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için
Çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için ama aklıma takılan bir konu daha var konsolos gorusmesinden sonra kaç gun içinde vize çıkar cunku Almanya işkur muduru burdaki konsoloslugu arayıp fabrikanin yeni kuruldugunu bizim kasap gurubunun gidemediği icin 3 aydır bos oldugunu soylemiş acaba bu bilgi bize erken vize verdirir mi ?
Merhabalar,
Almanya işkur müdürü telefonu ne kadar etkili olur bilemiyorum. Hızlandırma için özel durumunuz varsa bunu belirterek hızlı işlem için ek dilekçe verebilirsiniz -ama dikkate alma zorunlulukları yok bildiğim kadarıyla. Normalde Idata websitesinde başvuru sonrasındaki 15 iş günü icinde karar veriliyor diye websitelerinde yazmışlar. Sonuçlanması bir kaç haftayı bulabilmektedir diye belirtmişler. Daha erken de olabilir, yogunluk varsa daha uzun da sürebilir. Siz özellikle dökümanlarınızın eksiksiz olmasına dikkat edin, çünkü eksik evrak nedeniyle geri çevrildiniz mi tekrar randevu alıp gidene kadar ciddi zaman kaybı olur.
Benim şahsi tecrübem bir hafta içerisinde sonuçlandı olmuştu. (2016 yılında başvurdum).
https://www.idata.com.tr/de/tr/f/vize-suereci
Merhaba. Bir çok yerde araştırdım ama yazacağım hususun karşılığını göremedim. Bir iş yeri ile sözleşme yaptınız, brüt yıllık 40 bin Euro maaş var sözleşmede. Sonradan fiilen ödemeler bu şekilde yapıldı mı diye bir kontrol mekanizması var mı? Sözleşme direkt sigorta vb. yerlerde bağlayıcı mı? İş veren fiilen daha az maaş verirse, mavi kartın iptal olması gibi bir durum söz konusu olabilir mi?
Merhaba,
Konuda uzmanlığım yok ama Almanya’da iş yeri ile sözleşme yaptınız mı bu iki taraf için de bağlayıcıdır ve ona aykırı davranılmaz diye biliyorum. Alman yasaları çalışan hakları konusunda gayet katı, bir firma buna karşı gelirse kontrol mekanizması direk var mı yok mu bilmiyorum ama siz şikayet ederseniz ve sözleşmeniz varsa haklı siz olursunuz.
Bu arada mavi kartlıysanız ve 2 yıl içinde işten ayrılırsanız bunu bildirmekle yükümlüsünüz ve yeni işinizin de mavi kart koşulu sağladığı o zaman kontrol ediliyor.
Bir de 2018 itibariyle mavi kart için yıllık brüt maaşınız €50.800 ve üzeri olmalı. Bu bedel her yıl değişebiliyor bilginize.
Yanıt için teşekkürler. Açıkçası bunu şunun için sordum; normalde 45.000’e çalışmaya razı olunan bir durum için, iş teklifi / sözleşmesi denen evrakta 50 yazarsa ne olur diye merak ettim. 50 bin üzeri olan sözleşmelerde vizenin daha hızlı çıkması durumu oluyormuş. Sadece vizenin hızlanması açısından bir düşünce idi. Bu arada 50 bin limiti IT için daha düşük idi diye biliyorum?
https://www.fragomen.com/insights/alerts/eu-blue-card-minimum-salary-increase-january-1-0
2018 limiti 52,000, (sanırım) IT gibi yüksek ihtiyaç duyulan alanlarda ise 40,560 euro olarak belirlenmiş.
Limiti geçince mavi kart (blue card) hak kazandığınız için vizenin daha hızlı değerlendirileceği söyleniyor. Ama ne kadar doğru bilmiyorum.
Alman imigrasyon ofisi resmi sitelerinde hangi dal ve sektörlerin özel ihtiyaç duyulan alana girdiğini yayınlıyorlar. Mesela IT çok geniş bir sektör, örneğin benim yaptığım kısım özel ihtiyaç duyulan alana giriyor mu tartışılır, bu da yıla göre değişebiliyor.
Mrblar ben de 3 aralıkta başvurmuştum evraklarımın işleme alınma süreci gerçekten çok hızlı ilerlemiş yalnız şöyle bir şanssızlığım oldu, önce yabancılar ofisine gidiyor evraklarım ordan bundesagentur für arbeit a gidiyor sonra şirketimden benim diploma suplementimi ve diplomamı almanca olarak istiyorlar yalnız gittiği zaman mektup şirket adayım tatilde ve 3 ocakta görüyorlar mektubu pazartesi günü de tatilmiş almanya, anlayamadığımız evraklr bundesagentur für arbeita gidiyor mu herkesin ve ben suplementin ingilizcesini vermiştim almancasını istemişler diplomamı almanca vermeme rağmen tekrardan istemişler bu kısımları hiç anlamadım elçin hanım yorumunuzu merakla bekliyorum bu iyi bişey mi kötü bişey mi yoksa uygulanması gereken bir prosedür müdür şimdiden teşekkürler burdaki deneyimi olan arkadaşların da yorumunu bekliyorum
Gideceğim yer nasipse heidelberg orda bulunan arkadaşıma göre bu iyi bişey bi de sanırım sadece şundan endişelendim ben de mühendisim ve blau kartın tüm şartlarını sağlıyorum bundesagentur für arbeita gitmiyor diye sanıyordum
Bi de bu son kararı veren almanya mı yoksa istanbul konsolosluğu mu acaba? beklerken artık gerçekten çok yıpranıyorsun ve artık her şeyden korkuyorsun allah bu yola başkoyan herkese sabır versin
Merhabalar, bildiğim kadarıyla evraklar Türkiye konsolosluğundan direk Almanya’ya gidiyor. Almancasını istemeleri normal çünkü resmi kaynaklarında falan da her şeyin Almancası olsun diye belirtiyorlar. Ama zaten verdim diyorsanız orası ilginç olmuş, bulamadılar mi acaba diye düşünüyor insan, ama sonuçta sizde kopyası vardır, tekrar istedilerse bir daha vereceksiniz ne yapalım.
Son kararı Almanya konsolosluğu veriyor diye biliyorum, mesela benim bir arkadaşa İstanbul konsolosluğu mavi karta uygun geçici vize verdi, ama burada geçici vizeyi tamamlarken bir şekilde buradaki görevlinin inisiyatifiyle normal çalışma vizesine dönüştü. O yüzden son karar burada isleyen kişiye göre gibi gözüküyor.
Kolay gelsin, umarım kısa surede olumlu yanıt alırsınız.
Merhaba Elçin hanım cevaplarınız için teşekkür ederim, bugün agentür für arbeittan aramışlar iş yeri adayımı evrakları onayladık bugün İstanbul konsolosluğunda demişler hatta gitsin sorsun vizesini demişler artık bugün yarın gelir diye düşünüyorum tekrardan haberdar ederim buraları belki aynı durumu yaşayan birine yardımcı olur,
Merhaba , 2017 temmuz lisans hemşirelik mezunuyum.Mavi kartla Almanya’da çalışmak istiyorum. anabin.kmk.org üzerinden diploma denkliğini araştırdığımda okulumun adını göremedim.Bu konuyla ilgili ne yapmam gerekiyor ve işverenin bana yıllık ne kadar brüt ücret sağlaması gerekiyor.Dönüş yaparsanız çok sevinirim
Merhabalar,
anabin.kmk.org üzerinden okulun adı gibi alanınıza da bakın, ben örneğin hem endüstri mühendisliği hem de mezun olduğum üniversiteyi aradım. İkisi farklı sonuçlar, okulunuz olmasa bile alanınızın olması (hemşirelik)iyi olabilir.
Aynı sitede eğer burada okulunuzu göremezseniz neler yapılabileceğine dair yönlendirme var, Almanca olduğu için ben tam emin olamadım ama sizin Almancanız varsa ya da bilen bir arkadaşınızla bakabilirsiniz (FAQ kısmındaydı yanlış hatırlamıyorsam)
İşverenin ne kadar brüt ücret vermesi gerektiğini mavi kart için soruyorsanız geçen sene (2017) yıllık 50800 euroydu diye biliyorum. Ama hemşirelik. öğretmenlik vs gibi sektörler eğer özel ihtiyaç var alanına giriyorsa bu ücret olmadan da mavi kart hakkı tanınabiliyor. Hemşirelik bu kategoriye giriyor mu onu araştırabilirsiniz. Ama brüt daha düşük olursa da mavi kart olmaz normal çalışma vizesi olur, bu kısım işvereninizle netleştirmeniz gereken yer.
Sevgiler,
Merhaba konuyla ilgili size daha öncede yazmıştım.Geçen hafta hemşirelik için mavi karta başvurdum.Bütün evraklarım tamdı.Bugün konsolosluktan aradılar ve Lisans mezunu olduğum için oradaki hemşire mezunlarının da lisans mezunu olmadığı(lise mezunu) için örtüşmediğini söylediler.Mantıken ben daha üst seviyede olmuş oluyorum.Mavi kart kapsamında olmadığımı belirttiler.Bu konu ile ilgili bir bilginiz ya da önerebileceğiniz site ya da kaynak var mı? Şimdiden teşekkürler…
Merhaba,
Maalesef konuyla ilgili ek bilgim yok. Konsolosluktan ve ya randevu ayarlayan şirketle yeniden görüşüp yönlendirme isteyebilirsiniz belki. Ya da direk Alman konsolosluğunun ana sayfasından mail vs ile soru sorabilirsiniz.
Mavi kart kriteryası belli bir maaşın üzerinde olmak ve Almanya’da aranılan sektörlerden birinde olmak gerektiriyor diye biliyorum. (Her yıl aranılan meslekler listesi yayınlıyorlar) , belki durumunuz bu mavi kart şartlarına girmiyordur ya da hemşirelik icin ayrı bir durum vardır. En iyisi yine resmi kaynaklardan yönlendirme istemek olur diye düşünüyorum.
Umarım işiniz kısa sürede çözülür.
Sevgiler,
Merhabalar,
Almanyada bir is yerinden teklfi aldim ve kabul ettim. Ettikten sonra 26 Ocak’ta konsolosluk ile Ulusal vize icin gorusmeye gittim. Bu gorusmeden once, Almanya’dan bir “pre-approval form” gonderildi tarafima, bunu da vize gorusmesi sirasinda vermemi istedi relocation ile ugrasan ajans.
Gorusme sirasinda, 16 subat’ta ise baslamayi planladigimi ilettim ve bu sure zarfinda pasaportun cikmasini beklemek dogru olur mu diye camin arkasindaki gorevliye ayrica sordum, ve gorevli mantikli bir sure oldugunu iletti. Bu sirada kendisi ayrica, pre-approval formunun printini degil orijinalini istedi, ben de ayni gun firma ile iletisime gectim, 5 Subat’ta da belgenin orijinalini konsolosluga teslim ettim (Almanya’dan posta ile gonderildi, gerektigini onlar da bilmiyormus).
7 Subat tarihinde konsolosluktan arandim ve bir bayan, bu belgenin orijinalini halen alamadiklarini iletti. Ben de telefonda, benden istendigi gibi, pre-approval formunu passaportumu verdigimde basrumun kabul edildigi sirada verilen barkodlu kagidin fotokopisi Taksim’deki basvuruyu yaptigim konsolosluk kapisina biraktigimi ilettim. Ayrica telefonda surecin baslayip baslamadigini da sordum, kendileri surecin basladigini, dosya icin gerekli oldugunu ilettiler.
Tum bunlari goz onunde bulundurarak, bugun ayin 22’si oldu, ben 20 Subat’ta da Konsoloslugu tekrar ziyaret ettim ve ne yazik ki kapidaki guvenlik iceri almadi, bana verilen barkod numarasi uzerinden belki bir seyler ogrenebilirim umuduyla gitmistim, onun yerine kagittaki mail adresine ingilizce bir mail atmami istediler sorumun oldugu 🙂 Belki beni gondermek icin soylemistir, ulusal vize basvurusunun 20 is gunu gibi bir surede tamamlandigini iletti, o sure de neredeyse bu hafta doluyor.
Tum bunlari goz onunde bulundurarak, sizin bir yorumunuz olur mu? Bir aylik bir sure, az midir, cok mudur, normal midir? Ne yazik ki cok bilgi kirliligi var internette, arastirirken dogru bir cevap bulamiyorum, bir de buraya sormak istedim bu surece dahil olmus insanlar bir araya geldigini gordugum icin 🙂
Sevgiler,
Size kucuk bir update vereyim, bugun sonunda Alman Konsolosluguna ulastim. Ulusal vize basvurum icin, barkod numarasi ve isim soyad sordular. Ardindan ekranlarinda kontrol ettiler ve halen yurtdisindaki yabancilar ofisine gonderilmedigini, mudur onayi bekledigini ilettiler. Bu onayin neden bu kadar zaman aldigina dair bir fikrim yok ama 🙁 beklemeye devam. Bir gelisme olursa, ilerleyen zamanda sizin de isinize yaramasi icin tekrar tekrar paylasacagim 🙂
Merhabalar,
Benim tecrübemde ve genelde gördüğüm kadarıyla 20 iş günü vs gibi uzun süre söylüyorlar ve özel bir yoğunluk olursa daha geç de olabilir diye ekliyorlar. Ama gözlemlediğim genelde daha kısa sürüyor, yine de 1 ay çok da geç sayılmaz. En azından başvurunuzun onlarda beklediğini teyit etmişler.
Belki müdür izne çıkmıştır 🙂 Güncel durumu da paylaştığınız için teşekkürler.
Umarım mesajınızı görüp ilave bilgisi olanlar da cevaplar.
Sevgiler,
Selamlar tekrardan,
Bu tur bloglarda paylasmak keyifli oluyor umuyorum yurt disina cikmak isteyen arkadaslar da ileride buradan yardim alabilirler.
Ulusal vize basvurum tam olarak 1 ayda tamamlandi. 1 gun sonra da elime ulasti, paylasilan UPS takip numarasi ile de gorebiliyorsunuz rahatca, ayrica verdiginiz cep telefonuna da sms geliyor yola ciktiginda. Daha once okudugum kisilerden farkli olarak bana 3 ay degil, 6 aylik bir vize verildi. Bu arada bu detayi daha onceden paylasmamistim, ben bir teknoloji sirketinde calismaya gidiyorum. Guncellenen Mavi Kart gelir seviyesi sebebiyle basvuramadim. Vizenin 3 aydan daha uzun sureli cikmasinin sebebini bilmiyorum 🙂 Benim sirketimle yaptigim sozlesme suresiz.
Benden bu kadar! 🙂
Sevgiler,
Merhabalar tekrar,
Vizeniz hayırlı olsun 🙂 Bilgileri ve süreci paylaştığınız için de çok teşekkürler. Gerçekten bu sayfada sadece benim değil diğer süreci yaşayanların da bilgi paylaşması çok faydalı oluyor, sayfaya gelen teşekkürler sizin gibi bilgiyi paylaşarak büyütenler için de geçerli 🙂 Bu sayfadan yararlanan herkes adına teşekkür ederim 🙂
Merhaba,
Bu kadar detaylı bir yazı yazıp paylaşmanız büyük incelik; çok faydasını gördüm, teşekkür ederim. Ben de bir iş teklifi aldım, mavi kart kriterlerini de karşılıyorum, karım ve kızımla Düsseldorf’a taşınmaya karar verdik.
Biz de ulusal vize başvuru sürecini tamamladık, pasaportların bize gönderilmesini bekliyoruz. Teslim edeli 1 hafta oldu, 1-2 haftaya elimize ulaşır diye umuyorum.
Ben mevcut işimden Mart sonu ayrılmayı planlıyorum, kontratıma göre de Mayıs 1’de iş başı yapacağım. Biz yine de Mart ayı sonuna doğru (pasaport elimize ulaştıktan sonra), mevcut işimden ayrılmama yakın, Düsseldorf’a gidip adres kaydı, banka hesabı, ev kiralama gibi işlerde biraz mesafe kaydetmek istiyoruz. Zira Türkiye’den Nisan’ın 10’undan önce temelli olarak taşınamayız. Bu işler için 1 hafta ne kadar yeter bilemiyorum ama, bu noktada, Türkiye’ye girip çıkmam mümkün olur mu.? Adres kaydı yaptırabilmiş, ya da yaptıramamış olmam birşeyi değiştirir mi.? Örneğin, Mart’ın 20’sinde TR’ye geri dönüp, Türkiye’de 15-20 gün kaldıktan sonra Nisan’ın 10’unda tekrar Almanya’ya girebilir miyiz.?
Selamlar,
Merhabalar,
Yazının yararlı olmasına sevindim. Normalde verecekleri geçici vize multi entry yani çok girişli oluyor, bu yüzden Türkiye’ye girip çıkmada sıkıntı yaşayacağınızı sanmıyorum. Ancak vize başlangıcını işe başlama tarihinize yakın verebilirler buna dikkat edin.
Almanya’daki adres kayıdı vs gibi işlemler içinse şu yazı yardımcı olabilir sanıyorum:
https://www.gezielciniz.com/almanyada-ilk-gunler-almanya-calisma-vizesi/
Adres kayıdı oradaki adresiniz belli olduktan sonra 2 hafta içinde yapılmalı.
Yeni işiniz hayırlı olsun, sevgiler…
Merhaba Deniz, bende Almanyadan iş sözleşmesi aldım ve benim maaşım da mavi karta uymuyor. Senin maaşını Brüt Kaç € yapmışlardı? Sen nasıl başvuru yaptın? Hangi evrakları hazırladın? Başvuru sırasında neler sordular ? bu konuda bilgi verir misin?
Ayrıca MYO Diplomaları Almanya’da Tanınıyor mu? ve Almanca karşılığı ne olarak geçiyor?
Örnek : Ankara Üniversitesi, Elmadağ Meslek yüksek okulunda bir bölümden Mezun oldum. Anabinden bakınca sadece Ankara Üniversitesi çıkıyor( H+) olarak.
Ben bundan faydalanabiliyor muyum? Bu konuda da bilgi verirmisiniz.
İyi geceler.
Faydalı bilgiler. Sağolun.
Bende bir teklif aldım. Mavi kart şartlarına uyuyor. Hiçbir sorun yok gibi ama ah işte şu kararsızlık yok mu.
İş Münih de. Pahalı bir şehir. Maaşın yarısı kiraya gidecek. 2 çocuklu bir aileyiz. Eşim burada ki maaşından olacak. Ben tek gideyim 21 ay dişimi sıkıp süresiz oturumu alayım desem çocuklar çok özleyecek. Aslında tek derdimiz ilerde kacabilecek bir yerimizin olması.
İçimi döktük ten sonra sorumu sorayım. Benim İlkokula giden 2 çocuğum var. Orada herhalde direk sonraki yıldan devam edemezler. Hollanda da isteyenler için bir yıllık adaptasyon süresi var. Çocukları 1 yıl adapte olacak sekilde egitiyorlar. Almanyada bu konuda bilgisi olan var mı.
Kararsız kaldım hazır teklif varken gitsem ya da Hollanda da veya daha uygun bir şehirde bir işimi arasam.
Sağolun arkadaşlar
Merhabalar,
Şahsen Münih’te yaşayan biri olarak gayet güzel güvenli ve rahat bir şehir 🙂 Ama evet pahalı.
Ben tek kişi geldiğim icin maalesef çocuklu durumlarda nasıl oluyor bilemiyorum, Bilgisi olanlar varsa lütfen yorum yazsın. Ama eğer eşiniz çalışmıyorsa ve çocuk varsa vergi diliminize göre avantajlı olabilirsiniz. Mesela sadece evli olup eşinin çalışmaması (çocuk yok) bile bekara göre ciddi pozitif maaş farkı sağlıyor. O yüzden maaşınızı doğru vergi dilimiyle kontrol ettiğinizden emin olun, belki elinize geçecek daha yüksek olabilir. Münih’te ev kiraları merkezde 1000 euro civarı, merkezden uzaklaştıkca 800 euro civari diye kaba rakamlar vereyim. Ve evler Türkiye’ye kıyasla genelde daha küçük. Ama merkezden uzak olmak S-bahnlar vs ile ulaşım olduğundan sorun olmuyor diye düşünebilirsiniz.
Özellikle evli ve çocuklu ailelerde eşin önden gidip kalacak yeri vs ayarlaması genel bir yaklaşım. Tek olunca düzgün bir ev bulana kadar ve banka ve kredi notu durumlarını ayarlayana kadar, eşlerin genelde daha küçük veya paylaşımlı evlerde kalıp, düzgün kalacak yer bulduktan sonra ailesini yanına alan cok kişi duydum. Tabii özlemdir, tek kalmanın zorluklarıdır herkese göre değil.
Tekrar Merhaba.
Bugün itibariyle 6 aylık vizem geldi. Başvuru tarihi 13 Şubat, vizenin çıktığı tarih 5 Nisan. Epiyi heycanlı bir bekleyiş oldu. En önemlisi, işletme mezunu olmam ve bilgisayar alanında hiç bir resmi eğitimim olmamasına rağmen, yazılım alanında minimum maaş gereksinimi ile başvurumun kabul edilmiş olması. Bizim sürecimize ilişkin tecrübelerimi kendi blog sayfamda uzunca da anlattım. Bu süreçte en önemli kaynak bu sayfa oldu benim için. Hem Elçin Hanım’a, hem de yorumları ile katkı sağlayan herkese tekrar teşekkür ederim.
Merhabalar,
Bende mavi kart hakkına sahip olabileceğim bir iş teklifi aldım.12 mart itibarı ile eşimle beraber ulusal vize sürecine başvurduk. Forumlar okuduğum mavi kartın amacının bu başvuru sürecinin daha kısa olması için avantaj sağladığı idi. Fakat tam 1 ay oldu halen pasaportumuz alamadık. Konsolosluk yetkilisi sabır olmamızı söylüyor başka birşey söylemiyor 🙂 Mart ayı içerisinde başvuran arkadaşlardan pasaportlarını teslim alan oldu mu ? Mavi kart sürecince 1 aydan uzun süre tecrübesi olan arkadaşlar var mı?
Herkese Sabır ve Başarılar 🙂
Yücel
Benim başvurum 13 Şubat idi, pasaportlar 51 gün sonra dün 5 Nisan’da geldi. Araya giren paskalya tatilini de hesaba katmanız gerekiyor. Özellikle maaşınız alt limitte ise Almanya’dan onayların gelmesi zaman alabiliyor.
Bu mesaja bir yanıt ekledim ama yayına girmedi?
Merhaba,
Ben 13 Mart’ta mavi kart için başvuru yaptım hala bekliyorum. Sizin vizeniz çıktı mı acaba? Konsolosluğu aradığımda işlem görüyor dan başka cevap alamıyorum.
Teşekkürler
Evet, bugün teslim aldım.
Ben 13 Şubat’da başvurdum ve 51 gün sonra 4 Nisan’da vizem çıktı. Mart başvurusu için biraz daha beklemeniz normal. 6 hafta ortalama süre. Bu arada +1 hafta da paskalya tatilinde gitmiş oldu.
Bizim vize sürecimizle ilgili tecrübelerimi ben de kendi medium sayfamda anlattım. Bu süreçte en önemli bilgi kaynağım Elçin hanım’ın bu yazıları ve altına yazılan yorumlar oldu. Herkese katkılarından dolayı teşekkür ederim.
https://goo.gl/1ssxb3
Burada paylaşılan bilgiler çok değerli. Herkesin katkıları için kendi adıma teşekkür ederim.
Ben bir konuda bilgi bulamıyorum, çalışma izni(vizesi) sadece Mavi kart kategorisi olarak mı düzenleniyor?
Eğer farklı kategorilerde çalışma izni varsa hangisi daha avantajlıdır?
Merhabalar,
Bildiğim kadarıyla çalışma vizesi sadece mavi kart olarak geçmiyor, normal çalışma vizesi olarak geçiyor. Ancak alacağınız brüt maaş belli bir rakam üzerindeyse ilave kategori olarak mavi kartlı olabiliyorsunuz. Mavi kartlı olma daha tercih edilir çünkü kalıcı oturum alma vs gibi başvurularda normal çalışma vizesine göre daha kısa sürede başvuru hakkınız oluyor. Mavi kartlı olup olmama kontratınızda yazan maaşa göre belirlendiğinden sizin başvuru da özellikle seçtiğiniz bir şey değil diye biliyorum. Ama konsolosluğu ararsanız onlar muhtemelen daha kesin bilgi vereceklerdir.
Merhabalar,
Ben 5 Nisanda çalışma vizesine başvurdum. Brüt maaşım 45.000 Euro bu sebeple blue card değil de IT çalışanı olarak vize başvurusunu yaptım. Hala bi ses yok vizeden, Bonndaki ofiste bekliyormuş. 1 Temmuzda işe başlayacağım fakat cok stresliyim ya yetişmezse diye. Şimdiden ev kiramı ödemeye başladım. Benimle aynı tarihte başvurmuş olup vizesi çıkan var mı?
Teşekkürler
Merhaba Heuber vize ile ilgili haber aldin mi? ben 22. mayısta başvurdum hala bir açıklama yok. senin oldu mu?
Şimdiden teşekkür ederim
Almanya’da hemşire olarak calismak icin iş teklifi aldim.Üniversitemin denkligi H+ ve türk huzurevinde calisacagim.Türkiye’de 6 yillik da iş deneyimim var.Soruma gelince işveren Bundesagentur für Arbeit den çalışma izni almasi icin öncesinden denklik için başvurmak gerekir mi? Gerekmez mi? Gerekirse Bundesagentur für Arbeit hangi evraklari istiyor? Benim evrak vermem gerekir mi ?
iyi günler Ben eşim ve alman vatandaşı olan şu an 14 yaşında bir kızım ,,2009 ,35 yıl Almanyada yaşamış bir kişiyim (Eşim ve Ben Türk vatandaşıyız.Kızım artık ögrenimini Almanyada devam etmek istiyor,Dokuz yıl arada birkaç sefer giriş çıkış yaptık ama son dört sene giriş çıkış yapmadıgımız dan dolayı hakkımızı kaybettik,Eşim ve kızım haziranda gezi için on dört gün gidip geldiler,tekrar Ailece dönmek istiyoruz,Yasal olarak Haklarımız nelerdir ne gibi bir evraklara ihtiyacımız var ,Saygılar.
İyi günler biz ailece 2009 yılında Almanyadan ,çalışma şartlarından dolayı,Türkiyeye
dönüş yaptık .Ben ve eşim Türk vatandaşıyız.14 yaşında olan kızım orada doğdu ve Alman vatandaşı.Ben 35 yıl Almanyada yaşadım.Sigortam hala orada durmakta.2014 yılına kadar her yıl giriş çıkış yaptım daha sonra gitmediğimden dolayı yasal haklarımı kaybettim.Kızım şu anda Almanyada okumak ve orda yaşamını sürdürmek istiyor. Bundan dolayı bizde Almanyaya ailecek dönmek istiyoruz.Lütfen bizi bu konuda bilgilendirin.
Şu anki yasal haklarımız,vize ve konsolosluk için gerekli evraklar nelerdir .Bizi bu konuda bilgilendirirseniz çok mutlu oluruz…SAYGILAR–Alpaslan Çuha
Mavi Kart bavurmasında bulundum 22 Mayıs’ten (yaklaşık 2 ay 5 gün surdu) beri hala Konsolusluktan bir yanit gelmedi. Bu kadar uzun olmasi normal mi? yada böyle bir şey yaşayan var mi. Ben IT güvenlikte çalşıyorum ve tum şartları bana uyuyordu.
Benim de 6 hafta oldu, henüz bir yanıt gelmedi. Başvurular Almanya’ya gönderildiği için oradaki değerlendirme sürecine bağlı olarak bekleme süresi değişkenlik gösteriyor sanırım. Vizenizi aldığınızda buradan haber verebilirseniz sevinirim. Umarım herkes sorunsuz bir şekilde süreci tamamlar.
Merhaba,
Öcelikle bu yazıları yazan herkese teşekkür etmek istiyorum.
Benim de bikaç sorum var.
1. Anladığım kadarıyla bazı arkadaşlar CV vermiş ve bazıları vermemiş. Sorum veren arkadaşlar Almanca CV mi verdi? İngilizce veren var mı?
2. Ben sağlık sigortasını online aldım. Bunun çıktısını alınca orginal olmuyor. Acaba sıkıntı olur mu?
3. Yaşar bey Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği vermiş. Acaba onun aile ile gittiği için mi gerekliydi? Tek başıma gideceksem yine de Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği ve çevirisi gerekli mi?
4. Ben başvurduktan sonra bir yurtdışı gezisine gidecem. Bunun için dilekçe veriliyormuş başvuru sırasında sanırım. Bunun ile ilgili tecrübesi olan var mı? Pasaportu başvurduğum gün alabilir miyim? Pasaportu vizeyi yapıştırmak için yarın gelin şeklinde mi çağırıyorlar? Ve pasaportu konsolosluğa verince vizeyi yapıştırıp geri mi yolluyorlar?
Şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim.
1. CV muhakkak isteniyor diye biliyorum ki ben verdim. Hem İngilizce hem Almanca götürmüştüm. Sadece birini aldıkları için Almanca olanı verdim. İngilizce de kabul ediyorlar ama.
2.Sıkıntı olmuyor, ben de online sigorta alıp çıktısını verdim. Yalnız çıktının bir yerinde imzalamanız gereken bir kısım vardır muhakkak. Oraya isminizi yazıp imzalayın yine de.
3.Vukuatlı kayıt örneğini mavi kart başvurunuza dahil ettiğiniz eşiniz, çocuğunuz varsa istiyorlar. Başvuru sahibi olarak benimkini almamışlardı, eşimin hem evlenmeden önce hem de evlendikten sonraki kayıt örneğini istediler.
4.Bu konuda bilgim yok, mail atarak veya arayarak sorabilirsiniz.
Kolay gelsin.
Teşekkür ederim Can Bey.
Merhabalar.
Sorum shoyle,Ben Almanyada su anda staj yapmaktayim,stajim bittikten sonra ishe alinacagim.IShe alindiktan sonra ailemi de yanima getirmek istiyorum. Is vizesiyle oturum aldigim icin eshimden A1 sertifikasi istenir mi?
Tesekkurler
Merhabalar,
Detaylı bilgi paylaşımınız için çok teşekkürler.
12 Haziran’da Ankara elçilikten Blue Card başvurusu yaptım ve hala sonuç bekliyorum. İnternette bulabildiğim kadarıyla Mayıs ve Haziran aylarında yapılan ve uzun süre bekleyen başka başvurular da var.
İşyerim Almanya’daki Yabancılar Dairesi benzeri yerlere ulaşmaya çalıştı fakat bilgi edinemedik.
Birbirimizin durumundan haberdar olabileceğimiz bir forum veya benzer mecralar biliyorsanız lütfen paylaşabilir misiniz?
Süreçle ilgili bilgisi olan veya bu süreçte güncel bilgi alıp-vermek isteyenlerle iletişime geçmeyi çok isterim. Twitter adresim: @HMerveB
Bekleyen herkese kolaylıklar, vizesini alıp işlerine başlayanlara başarılar dilerim.
Merve
slmlar bende almanyadan amcamın oğlunun sahibi olduğu inşaat fırmasından davetye aldım seramik karo kaplamacısı olarak orada aradılar iş bulmadan bulamadılar bana iş davetseyesi göderediler tüm evraklarımı hazırlayıp verdim mesleki yeterlilik belgemin denkliğini sordular aldığım kurum bana gecerli deyip mesleki detay acıklamalı yazıyı gönderdi bende almancaya ve turkce olarak faxladım.23 mayısta konsolosluğa teslim ettim 3 ay sürer dediler.Yaşım 47 ,sigortam 4028 gün eşim önümüzdeki yıl emekli olacak vize alma şansım nedir teşekküğr ederim
Merhaba,
Teşekkürler detaylı yazınız için. Oldukça faydalı olmuş 🙂
Benim de bir tane sorum var; 7 yıllık iş tecrübem var özel sektörde ve Berlin’ den bir firmadan iş teklifi aldım. Teklif ettikleri maaş blue card sınırının altında. Üniversite olarak da odtü’de kimya mühendisliği okuyordum ancak okulu bitiremedim. 152 kredilik bölümün 140 kredisini bitirdim.
Şimdi vizeye başvurmak için belgeleri toplamaya çalışıyorum ancak üniversite durumum sebebiyle sizce red alma olasılığım nedir ? diploma yerine transkript vs bir şekilde işe yarar mı sizce? veya 7 yıllık iş tecrübem bir işe yarar mı sizce ?
Biliyorum konunun uzmanı değilsiniz, kendi durumunuzu çok güzel anlatmış ve yardımcı olmuşsunuz ancak yine de sormak istedim size:)
Teşekkürler.
Merhabalar,
Maalesef sizin durumunuza dair bir fikrim yok 🙁
Aracı randevu şirketiyle görüşürseniz belki sizi daha iyi yönlendirebilirler özellikle transkripti verip vermeme konusunda.
Kolay gelsin, sevgiler
Elçin
Iyi geceler benim sorum ben 2p yasindayim acik ogretim kamuyonetimi okuyorum bu surecte almanyada calismak istiyorum bir teyzem.orada yasiyo durumlarida gayet iyi ordan bana bir is bulmasi ve davetiye gondermesi gibi bi durum olabilirmi ve orada calisabilirmiyim cevap verirseniz cok sevinirim
Hocam merhabalar. İş kontratını direkt almanyadaki şirket bana yollasa ben o kontrat ile gitsem konsolosluğa olur mu? Ve konsolosluktan randevu alabilmek için aracı olan şirketten bahsetmişsiniz de bu hangi şirket? ve iş kontratı hangi kurallara göre hazırlanıyor acaba sayfa düzeni biçimi vs.?
Hocam merhabalar Ben şuan Schleswig-Holstein eyaletinde aile ziyareti olarak 2 haftalığına geldim.Tr de lisans mezunuyum. Almanyada çalışmaya karar verdim.Hatta çok şirketle görüşme fırsatım oldu.Almanca dil şartını öne sürdüler. Bende Tanıdık bir ağabeyimin inşaat üzerine kaba işler yapan bir firması ile anlaştım. Benim mesleğim Almanya da vermessungıngenuer or geoınformatik, tr de geomatic engineer diye geciyor. Bu kaba işler yapan şirketle iş sözleşmesi imzalasam mesleğimle alakalı işleri sözleşmeye yazsam almanya ya gelme olasılığım olur mu? whitelist te meslegımı göremedim ama denklıkte Ht yazıyor okulum.Ayrıca Official Journal of the European Union listesindeki mesleklerde mesleğim var. Denklik sitesinde geomatiker yine var ama yalnızca whitelist 2018 te mesleğimin adını bulamadım. Bu şekilde başvursam ulusal vizem kabul olur mu? Blogunuz için cok tesekkur ederim. Şimdiden aydınlatıcı bilgileriniz çok teşekkür ederim.
Merhabalar,
Anlastığınız firmanın Almanya’daki yetkililere sorma imkani var mı? Varsa bunu tavsiye ederim, konunun uzmanı degilim, yetkili mercilerle görüşülmesi doğru ve kesin cevap olur.
Eğer firma “bize bu pozisyonda şu özelliklerde kişi lazım, burada aradık bulamadık dışarıdan bulduk“ gibi görüşürse pozisyon whitelist de olmasada bir anlaşma sağlanma ihtimali olabiliyor. Ancak dediğim gibi bu bir ihtimal, herkesin durumu, görüştüğü poziyon vs farkli. Çevremde bazı kişiler pozisyonlari whiteliste mi değil mi ondan bile haberi yok, firmalari arka tarafta aksiyon aldı mi almadı mi bilmiyorum.
Maalesef bu süreç özellikle detay durumlar, stddan farklı durumlar için görüştüğünüz kişilerin nasıl yorumladığına gore farklı yönlere gidebiliyor. Direk yetkilerle kendi durumunuz üzerine görüşmek doğru cevap olacaktır, yanlış yönlendirmek istemem 🙂
Umarım şansınız açık olur 🙂
Kaynak cıyım okjişen gaz altı gümüş kaynagı yapıyorum bende almanyada calışmak istiyorum
Merhaba,
Ben Almanyadan bir teklif aldım ve blue card icin Türkiye’den konsolosluğa başvuracağım. Bu süreçte farkli bir firmadan da teklif alirsam süreci nasil işletmem gerekecek? Tekrar başvuru mu yapacağım, konsolosluğa verdiğim belgeleri mi güncelleyeceğim?
Hocam Blue card firma adina duzenlendigi icin tahminim sureci yeniden baslatmaniz gerekecek. Ayrica mevcut basvurunuzu da bir sekilde durdurmaniz lazim ki bence ikinci bir teklif alacaginizdan eminseniz bu teklifi gorup hangi is sizin icin uygunsa onunla ilerlemek.
Merhabalar, ben 2 yıllık bilgisayar programcılığı mezunuyum 6 yıldırda profesyonel olarak çalışmaktayım. Mavi kart için ilgili siteyi kontrol ettiğimde üniversitemin denkliği var Trakya Üniversitesi kendi bölümümün denkliği var mı yok mu bilmiyorum. Mavi kart almam için lisans mezunu olmam şart mı? Kontratımın olması yeterli mi bu konuda bir döküman bulamadım maalesef. Yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler.
Merhaba,
Anabin’den üniversitenin denkliğini aldım, ama bölüm için olan kısmı bir türlü bulamadım. ALmancam danke’den öteye gitmiyor malesef. Acaba link gönderebilir misiniz? 🙂
Bir diğer sorum da sağlık sigortası için. Normal schengen vize alırken yaptırdığımız sigorta mıdır? yoksa ayrı bir tipte mi yaptırmak gerekiyor?
merhabalar ben hasta bakım sertifikalı bir işsizler kervanı üyesiyim 24 yaşındayım ailemin maddi imkanlarından dolayı kız kardeşimin okuması için kendim okulu bıraktım halen açık öğretim lisesinde eğitimime devam etmekteyim Almanya ya gidip orada çalışmak istiyorum lütfen yardımcı olur musunuz dil kursuna da başlıyorum…
Merhaba öncelikle bloğunuz çok faydalı çok teşekkür ederim, emeğinize sağlık. Değerli yorumlardan da fazlaca faydalandım.
Ailesiyle birlikte normal çalışma vizesine başvuru yapan, fikir sahibi olan var mı? Mavi karta ailesiyle birlikte başvuru yapan Yaşar beyin yorumunu okudum, kendisinin bloğu ya da iletişim kurabileceğim bir mecra var mı? Mavi kartla normal çalışma vize başvurusu arasında istenen evraklar açısından bir fark yok, (Nitelikli iş gücü göçü yasasına istinaden) ikisi arasındaki en temel fark maaş kriteri. Şimdi sorum şu bilgisi olan cevaplarsa çok memnun olurum;
Biz de tıpkı Yaşar bey gibi çalışma vizesi ve aile birleşim vizesine aynı anda başvuru yapacağız, çıkar ise beraber gideceğiz;
1- Oraya beraber gittikten sonra önce çalışan oturuma başvuruyor, ona müteakip mi eş ve çocuk aile birleşimi oturumuna başvuruyor? Yoksa oturum ve çalışma iznine çalışan ve ailesi aynı zamanda mı başvuru yapıyor?
2- Eşin çalışma izni hemen oluyor mu? İş bulursa istediği yerde çalışabiliyor mu?( bluecard da var olduğunu biliyorum)
3- Çalışma vizesi alan kişi bir sebepten işten ayrılırsa, eş bu arada işe girip çalışıyorsa ya da bir iş kurduysa süreç nasıl işliyor? Eşi çalıştığı için asıl çalışma vizesiyle gelen kişinin kalmasına müsade ediliyor mu, yeni iş bulamazsa geri mi yollanıyorlar?
4- İşten bir sebepten ayrılan vize sahibi kişi, aynı koşullarda mı yeni iş bulmak zorunda? Sektör ve maaş değişirse bu oradaki konumunu etkiler mi?
Merhabalar,
ilk iki sorunuza dair net bilgim yok ama 3 ve 4 ile ilgili,
Çalışma vizesi alan kişi bir sebepten işten ayrılırsa yeni bir is bulması için belli bir süre tanınıyor.
Yani isten ayrıldım hemen haftaya ülkeyi terk etmem gerek durumu yok. Bluecard sahipleri için bu ilk 24 ay içerisinde olursa genelde 3 ay gibi bir süre tanınıyor ama bunu KVR’a bildiriyorsunuz ve onlar sizin durumunuza göre kaç ay olduğunu söylüyorlar.
Eğer bu süre içinde esiniz is bulduysa bu durumu KVR ile görüşürken söylemek gerekli zaten ona göre yönlendireceklerdir ama muhtemelen bu sefer siz es durumundan kalabiliyor olacaksınız.
Yeni is bulurken illa ayni sektör veya maaş olmak zorunda değil, ancak bluecard sahipleri için, bluecard olma koşullarından biri yıllık belli bir tutarın üzerinde maaş almak, bunun sağlanıyor olması gerek yoksa bluecard statüsü değişir.
Süreciniz kolay gelsin,
Elçin